Reakcije Europske komisije na ograničenja SAD-a za čelik i aluminij koja se odnose na EU

SAD je najavio da će od 1. lipnja 2018. uvesti dodatne carine od 25 % na uvoz čelika i 10 % na uvoz aluminija iz EU-a.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: Zabrinut sam zbog ove odluke. EU smatra da su te jednostrane američke carine neopravdane i da nisu u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije. To je jednostavno čisti protekcionizam. Tijekom proteklih mjeseci neprekidno smo na svim mogućim razinama pregovarali sa SAD-om kako bismo zajednički riješili problem prekomjernog kapaciteta u industriji čelika. Prekomjeran kapacitet ostaje u srži problema te EU nije tome uzrok, već je naprotiv jednako pogođen tim problemom. Stoga odlučno želimo surađivati s našim partnerima kako bismo pronašli strukturna rješenja. Isto tako, stalno smo naglašavali da smo otvoreni za raspravu o tome kako možemo poboljšati bilateralne trgovinske odnose sa SAD-om, ali smo dali do znanja da EU neće pregovarati pod prijetnjom. SAD se okomio na one koji nisu odgovorni za prekomjeran kapacitet, a time ide na ruku onima koji su za problem odgovorni. SAD nam sada ne daje drugi izbor nego da pokrenemo postupak za rješavanje spora pred WTO-om i uvedemo dodatne carine na niz uvoznih proizvoda iz SAD-a. Branit ćemo interese Unije u potpunosti u skladu s međunarodnim trgovačkim pravom.”

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je: Danas je loš dan za svjetsku trgovinu. Sve smo učinili kako bismo izbjegli ovaj ishod. Tijekom zadnjih nekoliko mjeseci u brojnim prigodama razgovarala sam s američkim tajnikom za trgovinu. Zauzimala sam se za to da EU i SAD surađuju na pozitivnom transatlantskom trgovinskom okviru i da se EU u potpunosti, trajno i bezuvjetno izuzme iz tih carina. To su tražili i čelnici EU-a. Tijekom tih pregovora SAD se koristio prijetnjom trgovinskim ograničenjima kao sredstvom za dobivanje povlastica od EU-a. Ne želimo poslovati na taj način i osobito ne s dugogodišnjim partnerima, prijateljima i saveznicima. Sada kada je sve jasno odgovor EU-a bit će proporcionalan i u skladu s pravilima WTO-a. Pokrenut ćemo postupak za rješavanje sporova pred WTO-om s obzirom na to da ove mjere SAD-a očigledno nisu u skladu s međunarodnim pravilima. Uvest ćemo i mjere za uspostavu ravnoteže te poduzeti sve korake potrebne za zaštitu tržišta EU-a od preusmjeravanja trgovine uzrokovanog tim ograničenjima SAD-a.

Kontekst

Mjere SAD-a utječu na izvoz EU-a koji je u 2017. iznosio 6,4 milijarde EUR. EU je nastojao izbjeći današnju situaciju, ali se tijekom proteklih mjeseci i pripremao te je sada spreman reagirati na trgovinska ograničenja SAD-a za čelik i aluminij brzo, odlučno, proporcionalno i u potpunosti u skladu s WTO-om.

EU će 1. lipnja pred WTO-om pokrenuti pravni postupak protiv SAD-a. Tu je odluku 29. svibnja donio Kolegij povjerenika te je isti dan provedeno savjetovanje s državama članicama. Mjere SAD-a namijenjene su u prvom redu zaštiti američke domaće industrije od uvozne konkurencije što očito nije u skladu s pravilima WTO-a. Osim postupka rješavanja spora pred WTO-om koji pokrećemo protiv američkih mjera, djelujemo u tom području koordinirano s drugim pogođenim partnerima.

U pogledu američkih carinskih mjera EU će u skladu s pravilima WTO-a iskoristiti mogućnost uspostavljanja ravnoteže u ovoj situaciji sastavljanjem popisa proizvoda iz SAD-a na koje će se uvesti dodatne carine. Razina carina koje će se primjenjivati odražavat će štetu uzrokovanu novim trgovinskim ograničenjima SAD-a za proizvode iz EU-a. Popis proizvoda iz SAD-a spreman je: europski dionici dali su o njemu svoje mišljenje, a države članice su ga podržale. EU je 18. svibnja o svojim mogućim mjerama uspostave ravnoteže obavijestio WTO te bi ih u skladu s pravilima organizacije mogao pokrenuti 30 dana kasnije. Komisija će sada zajedno s državama članicama donijeti službenu odluku o uspostavljanju ravnoteže.

Komisija će odlučno štititi tržište čelika i aluminija u EU-u od štete uzrokovane dodatnim uvozom koji bi mogao doći u EU kako rezultat zatvaranja američkog tržišta. Ispitni postupak o mogućem uvođenju zaštitnih mjera za čelik pokrenut je 26. ožujka. Komisija ima devet mjeseci da odluči jesu li potrebne zaštitne mjere. Ta bi odluka mogla biti donesena u postupcima i puno ranije ako se ispitnim postupkom potvrdi da je potrebno brzo djelovanje. Komisija je uspostavila i sustav nadzora za uvoz aluminija kako bi bila spremna u slučaju da je potrebno djelovanje u tom sektoru.

Dodatne informacije

Plan EU-a za borbu protiv trgovinskih ograničenja SAD-a predstavljen 7. ožujka

Izjava Komisije nakon najave SAD-a od 1. svibnja

Popis proizvoda za uspostavu ravnoteže

Postupci zaštite za čelik

Postupak rješavanja spora pred WTO-om

Više o trgovinskim odnosima između EU-a i SAD-a

Europa.ba