„Danima evropskog filma“ 2018, završava se obilježavanje Dana Evrope u BiH

„Dani evropskog filma“ 2018, u organizaciji EUNIC-a, EU u BIH/ EU Info centra i ambasada 11 zemalja članica Evropske unije, otvoreni su 30. maja u kinu Meeting point u Sarajevu. U ovogodišnjem izdanju ovog filmskog događaja koji se organizuje u okviru obilježavanja Dana Evrope 9 maja, biće prikazano 11 evropskih filmskih ostvarenja višestruko nagrađivanih na državnim i međunarodnim filmskim festivalima.

Obraćajući se publici na ceremoniji otvaranja, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, Khaldoun Sinno, podsjetio je na značaj Dana Evrope koji se obilježio u ovoj godini, a koji je u fokusu imao  evropsko kulturno naslijeđe što nas je podsjetilo na zajedničku istoriju, kulturu i pripadnost istoj evropskoj porodici.

“„Dani evropskog filma“ na simboličan način predstavljaju „mjesto“ gdje se susreću kulture. Festival govori i o kulturnom naslijeđu kroz film. Sretan sam što sam ovdje večeras u zemlji tako bogatoj filmskim ostvarenjima”, rekao je Sinno.

Festival je otvorio njemački film „U labirintu šutnje“ koji je režirao Giulio Ricciarelli. Izražavajući zadovoljstvo što njemački film otvara ovogodišnji filmski festival, NJ.E. Christiane Hofmann, njemačka ambasadorica u BiH, istakla je da je film baziran na istorijskim činjenicama o suočavanju ljudi sa njihovom kompleksnom prošlošću: „Važna lekcija koju smo naučili iz ovog filma je da svako treba da se osvrne u prošlost da bi mogao graditi društvo i demokratiju u budućnosti“, rekla je NJ.E. Hofmann.

Emmanuel Mouriez, direktor EU Nacionalnog instituta za kulturu (EUNIC BiH) kratko je predstavio aktivnosti instituta i izrazio zahvalnost zemljama članicama EU, Delegaciji EU u BiH i EU Info centru na organizaciji ovako uspješnog otvaranja.

Ljubitelji kina svih uzrasta moći će uživati u projekcijama najboljih evropskih filmova od 30. maja do 9. juna navečer u kinu Meeting point. Češki film “Učiteljica“ prikazuje se 31. maja, nakon toga grčki film „Carigradska kuhinja, 1 juna. Slijedi slovački film „Peti brod“ 2. juna, rumunski „6,9 stepeni po Rihteru“ 3. juna, poljski film „Žena čuvara zoološkog vrta“ 4. juna, austrijski „Let, let bubamaro“, 5. juna. Nakon toga prikazuje se mađarski film „Kinčem“ 6. juna, španski „10 000 km“ 7. juna, italijanski „Trst, Jugoslavija“ 8. juna, a festival zatvara francuski film „Corporate“ 9. juna.

Ulaz je slobodan. Filmovi su titlovani na lokalnom i engleskom jeziku. Posjetite https://www.facebook.com/euinfo.ba za više informacija  o vremenu i sadržaju projekcija u okviru „Dana evropskog filma“ 2018.

Europa.ba