Projekat LIR: Rezultati javnog poziva za razvoj poduzetništva u poljoprivredi i proizvodnji hrane (Agro-Food Start-up)

U okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj“, 19. marta 2018. godine je objavljen javni poziv za izražavanje interesa za razvoj poduzetništva u poljoprivredi i proizvodnji hrane (Agro-Food Start-up). Poziv je zatvoren 23. aprila 2018. godine. Ovaj javni poziv je objavljen u partnerstvu sa Vladom Županije Posavske i Federalnim zavodom za zapošljavanje.

Na javni poziv su se mogla prijaviti zainteresovana fizička lica i obrti koji nisu stariji od 12 mjeseci od objave javnog poziva sa područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Domaljevac-Šamac, Odžak i Orašje.

Na osnovu kriterija za vrednovanje i bodovanje prijava, navedenih u smjernicama javnog poziva, komisija za evaluaciju pristiglih prijava je jednoglasnom odlukom predložila listu kandidata za učešće u specijalističkom programu za razvoj poduzetništva u poljoprivredi i proizvodnjih hrane kako slijedi:

Redni broj Ime i prezime podnosioca prijave Općina Odabran/a za učešće
1 Ilija Đukić Domaljevac-Šamac DA
2 Anica Kocić Odžak DA
3 Smiljan Šokić Orašje DA
4 Elvira Džafić Orašje DA
5 Gabrijela Špionjak Domaljevac-Šamac DA
6 Marko Matić Domaljevac-Šamac DA
7 Joso Topić Domaljevac-Šamac DA
8 Dijana Vranjić Odžak DA
9 Marko Oršolić Orašje DA
10 Marija Grgić Domaljevac-Šamac DA
11 Marko Zlatarević Orašje DA
12 Ivo Tipura Odžak DA
13 Jarmila Matanović Orašje DA
14 Joso Oršolić Orašje DA
15 Lorena Matea Marošević Orašje DA
16 Anica Džoić Orašje DA
17 Tadija Šimić Domaljevac-Šamac DA
18 Ivka Bago Odžak DA
19 Marko Mišković Orašje DA
20 Mijo Piljić Domaljevac-Šamac DA
21 Ljubica Maroš Orašje DA
22 Perica Mijić Domaljevac-Šamac DA
23 Manda Vincetić Orašje DA
24 Zajko Grebović Orašje DA
25 Slavica Delić Orašje DA
26 Marija Jezidžić Orašje DA
27 Ivica Marković Orašje DA
28 Željko Lucić Domaljevac-Šamac DA
29 Niko Mijić Domaljevac-Šamac DA
30 Ruža Majić Odžak DA
31 Jasminka Omerašević Odžak DA
32 Marko Bilušić Odžak DA
33 Marko Marošević Orašje DA

Gore navedeni uspješni kandidati će naknadno biti obavješteni o terminu početka specijalističkog višednevnog treninga programa za poduzetnike.

Javni poziv za izražavanje interesa za podršku fizičkim licima i obrtima s područja jedinica lokalne samouprave Odžak, Orašje i Domaljevac-Šamac za učešće u programu za razvoj poduzetništva u poljoprivredi i proizvodnji hrane (Agro-Food Start-up), objavljen je u okviru LIR projekta, koji predstavlja trogodišnju inicijativu (2016-2018.), koju primarno finansira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i dva entitetska saveza opština i gradova.

Projekat LIR se implementira u 21 partnerskoj jedinici lokalne samouprave u BiH, i ima za cilj podizanje životnog standarda i povećanje socijalne kohezije u BiH putem inkluzivnog održivog socioekonomskog razvoja. U okviru komponente za ekonomski oporavak, LIR projekat će direktno podržati privatni sektor te potencijalne investitore kako bi se povećala cjelokupna ekonomska aktivnost u lokalnim zajednicama, osigurao ekonomski rast kroz produktivnije lance vrijednosti, te stvorila nova radna mjesta i prihodi. Također, projektom se predviđa pomoć i za dugoročno nezaposlene i socijalno isključene kategorija stanovništva, a posebno povratnike, interno i dugotrajno nezaposlene osobe.

Europa.ba