EU i Vijeće Evrope zajedno za bolju zaštitu prava nacionalnih manjina

Predstavnici nacionalnih manjina, relevantnih institucija civilnih i međunarodnih organizacija okupili su se 16. maja u sarajevskog Vijećnici kako bi saznali više o novoj inicijativi Evropske unije i Vijeća Evrope za bolju zaštitu prava nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini.

Projekat“Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini” zajednički finansiraju Evropska unija i Vijeće Evrope, koje ga i provodi.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark,  je istakao da su prava manjina dio temeljnih prava Evropske unije i da je neophodno osigurati jednakopravnost nacionalnih manjina u svim dijelovima BiH, bez obzira gdje se nalaze.

“Bitno je da prava nacionalnih manjina ne budu samo mrtvo slovo na papiru u propisima koje imate, već i da se osigura i konkretna realizacija tih propisa, te da se nacionalnim manjinama osiguraju jednaka prava u oblasti obrazovanja i zapošljavanja.  Nažalost, znamo da i u našim zemljama članicama još uvijek ima slučajeva diskriminacije, posebno protiv manjinskih grupa koji su u slabijoj mogućnosti ostvarivanja svojih prava ali koji, uprkos tome, mogu dati značajan doprinos društvu. Uzmimo samo za primjer Romsku populaciju u BiH, koji su pokazali da kada manjinama date odgovarajuće prilike i mogućnosti, oni ih i te kako znaju iskoristiti,” rekao je Wigemark.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac istakle je kako je neupitna spremnost i opredijeljenost Bosne i Hercegovine da osigura puno poštivanje i zaštitu prava nacionalnih manjina.

“Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice izdvaja značajna sredstva za zaštitu i promociju prava nacionalnih manjina. Posebno me raduje da će u okvirima ovog projekta biti izvršena i analiza postojećeg zakonodavnog okvira te biti predložene mjere njegovog poboljšavanja u interesu naših građana, odnosno pripadnika nacionalnih manjina”, kazala je ministrica Borovac.

Ambasador Drahoslav Štefánek, šef ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, istakao je da će projekat dodijeliti 5 malih grantova opštinama u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu koje će biti izabrane na osnovu transparentne procedure. Takođe je dodao da grantovi za cilj imaju unapređenje kvalitete života nacionalnih manjina u njihovim opštinama.

“Danas je važan dan za osobe koje pripadaju nacionalnih manjinama ali i za sve druge građane BiH jer se demokratija često mjeri činjenicom koliko prava većinske grupe daju manjinskim”, kazao je Štefanek.

Projekat je već uspostavio i Grupu za koordinaciju nacionalnih manjina koja uključuje sve relevantne partnere i koja za cilj ima jačanje institucionalne saradnje i međusobne koordinacije. Prvi sastanak Grupe je planiran za juni 2018. Projekat će takođe povećati svijest stanovništva o postojanju, ulogama i pravima nacionalnih manjina, uključujući i manjinske jezike u BiH.

Tihomir Knežićek, predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, kazao je da članovi nacionalnih manjina nisu među predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti BiH te je naglasio važnost dodatnih napora koji se moraju uložiti s ciljem rješavanja ovih problema na što sistematičniji način.

Ovaj projekat vrijedan 400.000 eura dio je zajedničkog programa “Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku”.

Europa.ba