Evropska noć muzeja u Banjoj Luci

Evropska noć muzeja biće obilježena u Banjoj Luci u subotu 19. Maja zahvaljujući podršci Evropske unije u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Šefica kancelarije Evropske unije u Banjoj Luci Alexandra Wagner kazala je da je EU podržala ovu manifestaciju i tokom prethodne dvije godine.

“Ovogodišnja proslava je od posebnog značaja. Obilježavanje Noći muzeja se ove godine održava u svijetlu izložbe ‘Punktumi’, organizovane uz podršku Evropske unije i kao dio Evropske godine kulturnog naslijeđa”, kazala je Wagner.

Naglasila je važnost i Noći muzeja i same izložbe “Punktumi”.

“Sigurna sam da nas svaki pojedinačni rad umjetnika koji je izložen ovdje u muzeju može mnogo naučiti o istoriji i duhu i Banje Luke i Evrope i na taj način graditi neophodan most između prošlosti i budućnosti”, dodala je.

Cilj Evropske godine kulturnog naslijeđa je podstaći više ljudi da otkrivaju i da se aktivno bave evropskim kulturnim  naslijeđem i Evropska unija će podržati niz inicijativa i događaja širom Evrope s ciljem promovisanja našeg kulturnog naslijeđa, otkrivanja naše različitosti i početka međukulturne diskusije o svemu što nam je zajedničko.

Više informacija o programu Noći muzeja

 

Europa.ba