Izjava visoke predstavnice Federice Mogherini u ime Evropske unije povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije 17. maja 2018.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije Evropska unija ponovno potvrđuje svoju posvećenost borbi protiv svih oblika diskriminacije i zločina iz mržnje, na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih obilježja, kao i daljnjem aktivnom promicanju i zaštiti ljudskih prava lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih (LGBTI) osoba.

Unutar i izvan Evropske unije LGBTI osobe prečesto su žrtve nasilja i zločina iz mržnje. Nad njima se još uvijek provodi diskriminacija te ih se zlostavlja na temelju njihove seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili spolnih obilježja. U mnogim zemljama odnos s partnerom istog spola još je uvijek kazneno djelo. Ljude se hapsi, zatvara, a u nekim slučajevima pogubljuje, samo zbog osobe s kojom su u vezi. Čak i u zemljama u kojima postoji pravna zaštita seksualne orijentacije, stigmatizacija zbog homofobije, transfobije i bifobije i dalje je snažna, što dovodi do socijalne isključenosti za šta društva plaćaju cijenu na privrednom i zdravstvenom planu.

Godina 2018. važna je godina za ljudska prava jer u njoj obilježavamo 70. godišnjicu Opće deklaracije o ljudskim pravima. U njenom prvom članku navodi se: „Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima”. LGBTI osobe nisu izuzetak i stoga će se EU nastaviti boriti za „jednaka prava za sve” bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Kombinacijom političkog dijaloga i dijaloga o ljudskim pravima, aktivnostima za jačanje svijesti, financijskom pomoći i posebnim instrumentima politika poput popisa aktivnosti Evropske komisije za poboljšanje ravnopravnosti LGBTI osoba i smjernica EU o promicanju i zaštiti uživanja svih ljudskih prava LGBTI osoba Evropska će unija nastaviti rješavati pitanja diskriminacije i nasilja utemeljenih na seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu te će pokazati svoju predanost poboljšanja ravnopravnosti LGBTI osoba u Evropskoj uniji i izvan nje.

Evropska unija danas odaje priznanje svima koji rade na promicanju i zaštiti ljudskih prava LGBTI osoba. Dopustite nam da ponovimo: „Branitelji ljudskih prava, niste sami i Evropska će unija uvijek biti uz vas”.

 

Europa.ba