Nova zgrada sudova i tužilaštva u Trebinju uz podršku EU

Okružni i Opštinski sud te Okružno tužilaštvo u Trebinju biće smješteni u novu zgradu zahvaljujući pomoći Evropske unije od 1,5 miliona eura.

Prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju nove zgrade, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno istakao je da je EU do sada uložila preko 50 miliona eura u pravosudni sektor u BiH, od čega 20 miliona eura u infrastrukturu.

“Jaka vladavina prava je presudna za napredak zemlje ka Evropskoj uniji. Odgovarajuća infrastruktura je samo dio toga. Možete imati lijepe zgrade, ali i dalje slabo pravosuđe, te mi zbog toga ulažemo u pravosuđe i u drugim sferama. Naporno ćemo raditi na tome u partnerstvu sa institucijama, ali i sa građanima, i očekujemo da i svi drugi ulažu podjednake napore u tom pravcu”, rekao je Sinno.

Pravosudnim institucijama u Trebinju trenutno nedostaje adekvatnog prostora za rad. U novoj zgradi sudije i tužioci će dobiti bolje radne uslove a građani kvalitetnije usluge. Time će se povećati produktivnost i smanjiti broj zaostalih predmeta.

Projekat pod nazivom “Izgradnja zajedničke zgrade pravosudnih institucija u Trebinju” predstavlja dio širih napora EU u modernizaciji i rekonstrukciji sudova i tužilaštava širom BiH s ciljem podrške jačanju vladavine prava u zemlji.

U okviru projekta ostvarena je uspješna saradnja sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV) i Vladom Švedske, koja je obezbijedila izradu projektne dokumentacije, te lokalnim vlasti, koje su obezbijedile prostor i odgovarajuće dozvole.

EU je izdvojila preko 7,5 miliona eura za izgradnju i obnovu zgrada 9 pravosudnih institucija u 2018. i 2019. godini.

Europa.ba