Samit u Sofiji: Nova energija u odnosima EU i Zapadnog Balkana

Najvažnije na dnevnom redu

Samit EU i Zapadnog Balkana održat će se u Sofiji 17. maja 2018.

Koji su ciljevi samit?

Samitom se nastoji dati novi polet odnosima EU-a i zemalja zapadnog Balkana. Cilj je:

  • ponovno potvrditi predanost EU partnerima sa zapadnog Balkana te ponovno istaknuti pripadnost te regije evropskoj porodic
  • ojačati veze između EU i Zapadnog Balkana u pogledu infrastrukture, digitalne i ljudske povezanosti
  • osigurati tješnju suradnju s ciljem prevladavanja zajedničkih izazova poput sigurnosti, migracija, geopolitičkih kretanja i dobrosusjedskih odnosa.

Središnja tema samita bit će povezivost s ciljem poboljšanja veza sa Zapadnim Balkanom i unutar regije. U februaru ove godine Donald Tusk naglasio je važnost samita za izgradnju snažnih veza sa Zapadnim Balkanom:

„Nastojat ćemo osnažiti veze s regijom i veze unutar regije. To podrazumijeva niz aspekata, od ulaganja u prometnu infrastrukturu, preko umnožavanja razmjena u području obrazovanja i kulture do toga da komunikacija među našim građanima postane lakša i brža. Cilj samita također je jačanje suradnje u područjima od uzajamnog interesa, među kojima su sigurnost i migracije.”

Izjava predsjednika Tuska nakon sastanka s austrijskim saveznim kancelarom Sebastianom Kurzom 13. fenbruara 2018.

Ko će prisustvovati samitu?

Na samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana okupit će se:

  • šefovi država ili vlada iz država članica EU
  • lideri iz šest partnerskih zemalja Zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, bivše jugoslavenske republike Makedonije i Kosova*.

Domaćin sastanka bit će bugarski premijer Bojko Borisov, čija zemlja trenutno predsjedava Vijećem.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk predsjedavat će sastankom. On će, zajedno s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom, predstavljati EU.

Očekuje se da će biti prisutni i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore za proširenje Johannes Hahn.

Popratni događaji

Predsjednik Tusk pozvao je lidere EU na neformalnu večeru uoči sastanka na vrhu. Ta večera dio je programa lidera te će biti usmjerena na digitalnu Evropu, istraživanje i inovacije. Premijer Bugarske Bojko Borisov bit će domaćin večere u tehnološkom parku Sofia Tech Park.

Bugarsko predsjedništvo Vijeća isplaniralo je i niz popratnih događaja uz samit. Zahvaljujući njima moći će se pokazati širina odnosa EU i Zapadnog Balkana, koji nadilaze međuvladine aspekte.

Pored toga, Evropska služba za vanjsko djelovanje (ESVD) uspostavila je tematsku rutu kulturne baštine EU i Zapadnog Balkana. Više inicijativa i manifestacija bit će organizirano s ciljem promicanja bogate kulturne baštine Zapadnog Balkana u sklopu Evropske godine kulturnog naslijeđa.

Program

17. 5. 2018.

09:15 Dolasci

10:00 Plenarno zasjedanje: povezivost

13:00 Zajednička fotografija

13:15 Radni ručak: rješavanje zajedničkih izazova

15:00 Konferencija za medije

Osnovne informacije

Čelnici EU ponovno su potvrdili svoju neupitnu potporu evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana u martu2017.

„Evropsko vijeće […] ponovno je potvrdilo svoju neupitnu potporu evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Pozdravljajući napredak koji su postigle zemlje u regiji, Evropsko vijeće ističe da je EU i dalje predan i angažiran na svim razinama kako bi im pružilo potporu u provođenju reformi i projekata usmjerenih na EU.”

Zaključci predsjednika Evropskog vijeća, 9. marta 2017.

Evropska komisija donijela je 6. februara 2018. Strategiju za Yapadni Balkan. U njoj je istaknuta evropska perspektiva regije, navode se reforme koje treba provesti te ističe povećana podrška EU s ciljem podupiranja procesa uvođenja promjena na Zapadnom Balkanu. Komisija je također najavila šest inicijativa EU kojima će se taj proces u regiji poduprijeti u područjima od zajedničkog interesa.

Ministri unutarnjih poslova EU raspravljali su 8. marta 2018. o suradnji sa zemljama Zapadnog Balkana u području unutarnje sigurnosti i borbe protiv terorizma na temelju nove strategije koju je Komisija predstavila. Ishod te rasprave poslužit će kao temelj za pripremu sastanka na vrhu.

„Sigurnost na Zapadnom Balkanu izravno utječe na sigurnost u EU-u. Predani smo boljoj suradnji s tom regijom kako bismo se borili protiv prijetnji koje dolaze od organiziranog kriminala i terorizma te time pojačali sigurnost građana EU.”

Valentin Radev, bugarski ministar unutarnjih poslova

procesu proširenja, stabilizacije i pridruživanja neće se raspravljati na samitu. Umjesto toga, taj će proces biti ocijenjen u skladu s etabliranom praksom. To znači da Vijeće za opće poslove svake godine sagledava napredak u procesu proširenja. Ove je godine Evropska komisija 17. aprila objavila svoje redovne izvještaje o napretku te se očekuje da će Vijeće za opće poslove u junu usvojiti zaključke.

Samit EU i Zapadnog Balkana održava se u sklopu programa lidera. Riječ je o konkretnom programu rada kojim se usmjerava djelovanje EU, i to do juna 2019. Kako biste saznali više o programu lidera, posjetite sljedeće stranice:

Dodatne informacije o odnosima EU i zapadnog Balkana dostupne su na sljedećim stranicama:

*Ovim se nazivom ne dovode u pitanje stajališta o statusu te je on u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244/1999 i mišljenjem Međunarodnog suda o proglašenju neovisnosti Kosova.

Europa.ba