Obilježavanje Dana Evrope u BiH

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i EU Info Centar svake godine obilježavaju Dan Evrope, 9. maj mnogobrojnim informativnim i kulturnim događajima širom Bosne i Hercegovine.  Pošto je Evropska unija proglasila 2018. za Evropsku godinu kulturnog naslijeđa, ovo je jedinstvena prilika da se istakne vrijednost uloge kulturnog naslijeđa u Evropi u jačanju zajedničkog osjećaja istorije i identiteta.

Dan Evrope je i prilika za aktivnosti koje univerzalne vrijednosti poput tolerancije, mira, sigurnosti, vladavine zakona približavaju građanima.

Dan Evrope se 7. maja obilježava u Jajcu velikim događajem na otvorenom u parku „Pliva“ gdje će posjetioci moći uživati u jelima iz svih krajeva BiH i zemalja članica Evropske unije koje će spremati zajedno ambasade i učenici kuharskih škola iz cijele zemlje. Dva poznata kuhara iz Rumunije i Italije će se pridružiti ovom revijalnom kuharskom šou. U zabavnom dijelu programa, učestvovaće brojni mladi izvođači, plesne grupe, kulturo-umjetnička društva. U večernjim satima će se jajački vodopad osvijetliti zastavom EU, kada će mostarska pop-rock grupa izvesti „Odu radosti“ i tako se priključiti evropskom muzičkom izazovu koji je pokrenula Europa Nostra, vodeća evropska organizacija u oblasti kulturnog naslijeđa.

Svečani prijem povodom Dana Evrope biće upriličen u Domu mladih u Sarajevu 9.maja, da bismo već 11. maja prisustvovali Pop Art Festivalu. Dizajn radionica „EU u pop artu“, koju je vodila renomirana bh. dizajnerica Aleksandra Nina Knežević, održana je 27. aprila. Radionica koja je okupila mlade umjetnike, rezultirala je izradom zvaničnog postera ovogodišnjeg Pop Art Festivala.

Mladi će ostaviti svoje umjetničke tragove na ulicama Mostara, Banja Luke i Brčkog u sedmici 14 – 18. maja realizirajući rezultate takmičenja „Moj grad u EU“. Mladi kreativci će uljepšati ulaz Tehnološke škole u Banja Luci, u Brčkom će umjetnici imati slikarski performans na ulici, a u Mostaru se oslikava zid amfiteatra Sveučilišta. Na taj način će umjetnici neuglednim prostorima udahnuti novi život po uzoru na radove na fasadama diljem Evrope.

Susret novinara u Mostaru na kojem će predstavnici medijskih kuća razgovarati sa ambasadorom Lars-Gunnarom Wigemarkom, šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH o važnoj ulozi bh. medija u procesu integracija će se održati 14. maja u prostorijama EUIC kancelarije u Mostaru.

U kancelarijama EU Info Centra u Sarajevu, Mostaru, Brčkom i Banja Luci će se 18. maja održati Twitter-konferencija na temu „Evropsko kulturno naslijeđe“ sa hashtagom #DanEvropeBiH. Tokom konferencije će o digitalnom marketingu govoriti Zlatko Ganić, specijalista za digitalne medije.

Pored tradicionalne Sedmice evropskog filma, EU Info Centar se pobrinuo da ove godine filmovi iz Poljske, Mađarske, Francuske, Grčke, Španije, Slovenije, Bugarske, Švedske i Češke budu prikazani u manjim gradovima od 21. do 26. maja i to u Bosanskom Petrovcu, Maglaju, Gradačcu, Ljubuškom, Vlasenici i Ključu.

Snežana Zorić i Željka Vračević iz Prnjavora pobijedile su u takmičenju „Dan Evrope na vašem trgu“. Putem ovog takmičenja željeli smo vidjeti kako građani BiH žele proslaviti Dan Evrope na trgu u svom gradu. Pobjednice takmičenja će uz pomoć EU Info Centra realizovati svoj  prijedlog 24. maja na glavnom trgu u Prnjavoru. Osim događaja na otvorenom, održaće se mini Start-Up festival kompanija u početnoj fazi razvoja koje namjeravaju djelovati u sektoru kulturnog naslijeđa i turizma, te susret novinara malih redakcija.

U organizaciji nacionalnih instituta za kulturu Evropske unije u BiH (EUNIC BiH) i jedanaest ambasada zemalja članica Evropske unije, Festival evropskog filma 2018 će se održati od 30. maja do 9.juna u sarajevskom kinu “Meeting Point”.

Osim događaja koje organizuje Delegacija Evropske unije u BiH, obilježavanju dana Evrope su se pridružile i ambasade zemalja članica EU sa svojim aktivnostima.

Koncert “Evropa – nedovršeno remek djelo” slovenskog violiniste i ambasadora kulture Republike Slovenije Mihe Pogačnika u organizaciji ambasade Republike Slovenije je održan 3. maja u Domu oružanih snaga BiH.

Otvaranje izložbe “Venecijanski pogled – iz zbirke umjetnina Intesa Sanpaolo” je planirano za 10. maj. Izložbu organizuje Banka Intesa Sanpaolo, Intesa Sanpaolo banka Bosna i Hercegovina i Grad Sarajevo, uz podršku ambasade Italije u BiH. U kontekstu Evropske godine kulturnog naslijeđa, ova izuzetna izložba će ponuditi gradu Sarajevu i njegovim građanima remek-djela velikih talijanskih i međunarodnih slikara kao što su Canaletto, Francesco Guardi, Michele Marieschi i Hendrik Frans Van Lint iz galerije d'Italia – Palazzo Leoni Montanari u Vicenzi.

 

Satnica i raspored događaja – za medije.

 

 

Datum i vrijeme

 

Događaj Mjesto održavanja Tip događaja
27. april Dizajn radionica EUIC Sarajevo Samo učesnici
3. maj u 20,00 sati Koncert Mihe Pogačnika Dom oružanih snaga BiH Samo sa pozivnicom
7. maj u 13,00 sati Centralni događaj na otvorenom Jajce, park „Pliva“ Otvoren za javnost
9. maj u 19,00 sati Prijem Sarajevo Samo sa pozivnicom
10. maj u 17,00 sati Otvaranje izložbe u organizaciji amabasade Italije Sarajevo, Vijećnica Otvoren za javnost
11. maj u 13,00 sati Otvaranje Pop Art Festivala Sarajevo, Historijski muzej Otvoren za javnost
14 – 18. maj

Tačan raspored će biti objavljen

„Moj grad u EU“, slikarski performans Mostar, Brčko, Banja Luka Otvoren za javnost
18. maj u 12,00 sati Twitter konferencija „Evropsko kulturno naslijeđe“ EUIC Sarajevo, Mostar, Brčko, Banja Luka Otvoren za javnost i učešće
21. maj u 18,00 sati Sedmica EU filma Bosanski Petrovac, Centar za obrazovanje i kulturu Otvoren za javnost
22. maj u 20,00 sati Sedmica EU filma Maglaj, Dom kulture „Edhem Mulabdić“ Otvoren za javnost
23.maj u 18,00 sati Sedmica EU filma Gradačac, Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović“ Otvoren za javnost
24. maj u 18,00 sati Sedmica EU filma Ljubuški, Gradska vijećnica Otvoren za javnost
25. maj u 18,00 sati Sedmica EU filma Vlasenica, Kulturni centar Otvoren za javnost
26. maj u 11,30 i 18,00 sati Sedmica EU filma Ključ, Centar za kulturu i obrazovanje Otvoren za javnost
24. maj u 12,00 sati „Dan Evrope na vašem trgu“ – događaj na otvorenom Prnjavor Otvoren za javnost
30. maj – 9. juni Festival evropskog filma Meeting Point, Sarajevo Otvoren za javnost