Upoznavanje novinara sa mogućnostima korištenja finansijske podrške Evropske unije je od velike važnosti

Jedno od najčešćih pitanja u Bosni i Hercegovini kada se govori o Evropskoj uniji je: Kako doći do finansijske podrške Evropske unije?

Bosna i Hercegovina, koja je trenutno država sa statusom potencijalnog kandidata, ima pristup odredjenim fondovima a veći broj programa i obimnija finansijska pomoć će biti dostupni kako se zemlja bude približavala članstvu u Evropskoj uniji. To se odnosi i na fondove za podršku medijima.

Evropska unija kontinuirano ističe važnost transparentnosti, slobode i pluralizma medija u Evropi te iz toga razloga podupire i finansira projekte koji promovišu slobodu medija. Sloboda medija jedan od političkih kriterija za pristupanje EU, odnosno nezaobilazan uslov za sve zemlje koje žele da pristupe EU.

EU info centar je svoj drugi susret novinara ugostio 20. aprila u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu i posvetio ovoj temi jer vrlo često mediji u Bosni i Hercegovini postavljaju pitanja koja se odnose na mogućnost finansiranja iz evropskih fondova.

Ivan Knežević, stručnjak sa više od 13 godina radnog iskustva na području procesa evropskih integracija i provedbe pretpristupnih fondova, bio je gost predavač i govorio je o fondovima za medije.

Ovo je bila prilika za predstavnike petnaest bosanskohercegovačkih redakcija da saznaju koji fondovi su im na raspolaganju i kako da apliciraju za sredstva. Razgovarali smo o osmišljavanju programa, pronalaženju partnera i izradi same aplikacije.

Kroz diskusiju smo se uvjerili da novinari u BiH itekako razmišljaju o projektima, razvoju svojih medijskih kuća na način da usavrše vještine svojih uposlenika, kreiraju bolje uslove a time i povećaju svoju nezavisnost i ispune svoju zadaću: pravovremeno i istinito informisanje građana BiH.

Ovaj susret je bio prilika da sa predstavniocima bosanskohercegovačkih medija razgovaramo i o obilježavanju Evropske godine kulturnog naslijeđa i potrebi da u svoje sadržaje uključe i ovu temu tokom 2018. EU info centar je pozvao medije da se priključe brojnim aktivnostima u toku narednog mjeseca kojima se obilježava 9.maj – Dan Evrope.

Europa.ba