BiH je potrebna nova generacija mladih lidera

Ambasador EU Wigemark i ambasador Vijeća Evrope Štefanek pokrenuli zajedničku inicijativu za mlade u političkim strankama

„Mladi u političkim strankama“ zajednička je inicijativa Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR) i Vijeća Evrope s ciljem da se otvori dijalog s mladim članovima političkih stranaka iz cijele Bosne i Hercegovine i da im se omogući da konstruktivno učestvuju u konsultacijama o temama koje se tiču EU.

Inicijativa je otvorena danas u Sarajevu diskusijom sa bivšim polaznicima Škole političkih studija Vijeća Evrope o novoj Strategiji za Zapadni Balkan i perspektivi BIH.

Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark je izjavio: „Sretan sam što danas zajedno s kolegama iz Vijeća Evrope pokrećemo ovu inicijativu, koja daje priliku mladim predstavnicima političkih stranaka da aktivnije učestvuju u procesu EU integracija. BiH je potrebna nova generacija mladih lidera da vode zemlju naprijed u procesu reformi koje su neophodne kako bi zemlja postala članicom EU.“

coe_youth_1

Svake godine Škola političkih studija u Sarajevu okupi oko 35 mladih lidera iz politike i civilnog društva na seminarima na kojima se obrađuje širok spektar tema, od kulture dijaloga, demokratskih institucija i uprave, slobode izražavanja i medija, mehanizama za zaštitu ljudskih prava preko učešća civilnog društva u procesu odlučivanja pa to evropskih integracija.

Šef Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu ambasador Drahoslav Štefanek naglasio je da su mnogi bivši polaznici Škole političkih studija na visokim pozicijama u državnoj i entitetskim vlastima i da djeluju kao prenositelji vrijednosti koje škola predstavlja, te zahvalio EU što je školu prepoznala kao partnera koji može doprinijeti BiH na putu ka EU.

Ovom prilikom je i zamjenik direktora u generalnom direktoratu za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Maciej Popowski također govorio o važnosti Strategija za Zapadni Balkan u kontekstu Bih.

Među učesnicima su bili i drugi eksperti iz ovog direktorata kao i iz GRECO-a (Grupa zemalja za borbu protiv korupcije), članovi Senata Državne revizorske institucije Crne Gore, bivši polaznici Škole političkih studija kao i ekonomski i finansijski analitičari.

Inicijativa će se nastaviti diskusijom sa novom generacijom polaznika Škole političkih studija koja će biti organizirana u maju i junu 2018.

Europa.ba