Predsjednik Tusk posjetit će Zapadni Balkan

Predsjednik Tusk posjetit će Tiranu, Podgoricu, Beograd, Sarajevo i Skoplje od utorka 24. do petka 27. aprila. Glavni cilj posjeta su pripreme za samit EU i Zapadnog Balkana u Sofiji 17. maja kao i učešće na samitu Brdo-Brijuni u Skoplju.

U Evropskom parlamentu 18. aprila predsjednik Tusk je kazao:

„Poruka našim prijateljima je jasna: Evropska unija i dalje će biti najpouzdaniji partner cijeloga regiona. Kao najveći investitor, najveći donator, najveće tržište za trgovinu i najbolje obećanje bolje budućnosti naših građana. Našim samitom trebalo bi ponovno potvrditi evropsku perspektivu regiona. I, što je još važnije, trebalo bi konkretno poboljšati veze s regionom i unutar njega.”

Tokom svoje posjete regionu predsjednik Tusk sastat će sa premijerom Albanije Edijem Ramom, premijerom Crne Gore Duškom Markovićem, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Kosova Hashimom Tacijem, članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem kao i sa premijerom Bivše jugoslavenske republike Makedonije Zoranom Zaevom.

Svi ovi sastanci važne su prilike za pripreme za nadolazeći samit šefova država ili vlada članica EU te liderima Zapadnog Balkana u Sofiji 17. maja. Biće to također prilika da se razgovara o bilateralnim odnosima sa Evropskom unijom.

Predsjednik Tusk završit će svoje putovanje u Skoplju, gdje će učestvovati na samitu Brdo-Brijuni. Glavni cilj procesa Brdo-Brijuni je okupiti sve predsjednike sa Zapadnog Balkana kao i iz Slovenije i Hrvatske da ojačaju politički dijalog, podignu nivo povjerenja te potiču rješenje neriješenih bilateralnih i regionalnih pitanja.

 

Europa.ba