Federica Mogherini posjetit će Zapadni Balkan od 17. do 19. aprila

Visoka predstavnica za vanjska i sigurnosna pitanja i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini posjetit će Zapadni Balkan od 17. do 19. aprila. Posjetit će Albaniju, Bivšu jugoslavensku republiku Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Posjeta će uslijediti nakon diskusije Vijeća za vanjske poslove o Zapadnom Balkanu 16. aprila u Luksemburgu te usvajanja Paketa proširenja koji će Mogherini predstaviti zajedno sa komesarom Johannesom Hahnom u Strasbourgu 17. aprila. Posjeta dolazi također nakon objavljivanja Strategije za Zapadni Balkan te mjesec dana prije Samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja.

Visoka predstavnica i potpredsjednica Komisije je uoči posjete izjavila: „Zapadni Balkan je Evropa i biće dio budućnosti Evropske unije, jače, stabilne i ujedinjene Unije. To je pitanje od zajedničkog interesa i zajedničke odgovornosti sa zemljama regiona a u korist svih naših građana. Ovo je trenutak u kojem treba iznjedriti pozitivnu promjenu kako bi se pokrenuo postojan i transformativan napredak prema EU.“

Visoka predstavnica i potpredsjednica Komisije sastat će sa političkim zvaničnicima, uključujući predstavnike vlada i političkih partija. U Skoplju ću 18. aprila prisustvovati neformalnom okupljanju premijera sa Zapadnog Balkana.

Fotografije i video materijal dostupni na stranici EbS.

Europa.ba