YouTube: Važan dio savremene kulture

Panel-diskusija o važnosti YouTube scene na i njenoj ulozi u borbi protiv govora mržnje održana je 5. aprila u prostorijama Evropske unije u Sarajevu.

To je bila svojevrsna najava ovogodišnjeg Balkan Tube Festa koji će se održati 28.-29.04.2018. u Banjoj Luci pod sloganom “Reci NE mržnji”, uz podršku Evropske unije.

Domaćin ove panel diskusije bio je šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, koji je istakao da je YouTube danas dio kulture, isto kao što su to i predstave, filmovi, muzika ili arhitektura.

Ambasador Wigemark je dodao da EU podržava Balkan Tube Fest već drugu godinu za redom zato što je glas mladih važan, te da ovakvi događaji promiču toleranciju među ljudima.

Direktorica Balkan Tube Festa Mirjana Vladisavljević istakla je da je YouTube scena na Balkanu treća po veličini na svijetu, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Bh. YouTuber Emerald Podbićanin kazao je da Balkan Tube Fest za njega znači zbližavanje s ostalim YouTuberima te da oni kao zvijezde predstavljaju primjer djeci i mladima koji ih prate, dok su YouTuberi Milica Perić Kovalska i Aleksandar ‘Cile’ Leštarić podijelili svoja iskustva iz Srbije.

Učesnici su razgovarali i o utjecaju popularnih YouTubera na one kojih prate, ulozi novih tehnologija u komunikaciji mladih te o prednostima i izazovima novih tehnologija.

Europa.ba