Počeo EU projekat rekonstrukcije pravosudnih institucija u Istočnom Sarajevu i Foči

Predstavnici lokalne zajednice, pravosuđa i Delegacije Evropske unije (DEU) 4. aprila 2018. su se sastali u Istočnom Sarajevu i Foči kako bi označili početak projekta “Rekonstrukcija Tužilaštva u Istočnom Sarajevu i Osnovnog suda u Foči”.

Projekat finansira Evropska unija u iznosu od 1 miliona eura, a provodit će ga građevinsko preduzeće “Građenje, Pale” u konzorcijumu sa firmama “Porobić” i “Integral inženjering” uz nadgledanje kompanije “Safege” u periodu od godinu dana. Završetak radova je planiran za april sljedeće godine.

Projekat je dio šireg paketa napora EU u podršci modernizacije i obnove sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine kao jedan od načina da se unaprijedi vladavina zakona u zemlji. EU je obezbijedila sredstva u iznosu od preko 7,5 miliona eura za rekonstrukciju 9 pravosudnih institucija u BiH čija obnova počinje ove godine.

Glavni tužilac  Rajko Čolović i sekretar Neven Kramer iz Istočnog Sarajeva zajedno sa Čedom Škipinom, predsjednikom Osnovnog suda u Foči, naglasili su da institucijama nedostaje prostora i da su zgrade u veoma lošem stanju i da ih je teško održavati.  Potrebna je sveobuhvatna rekonstrukcija koja će značajno unaprijediti radnu sredinu i stvoriti adekvatne uslove za efikasno funkcioniranje u budućnosti. Svi su izrazili zahvalnost za prijeko potrebna sredstva i izrazili uvjerenje da će svi akteri na projektu pružiti svu svoju pomoć potrebnu za uspješan završetak radova.

Elma Prčić Bilić, voditeljica programa DEU, naglasila je da je ovaj projekat rezultat uspješne saradnje između DEU, krajnjih korisnika i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), te vlada Švedske i Norveške koje su finansirale pripremu projektne dokumentacije. Na kraju je dodala: “Delegacija EU ima veliku čast da u Godini kulturnog nasljeđa podrži rekonstrukciju Fočanskog suda koji se nalazi u istorijskoj zgradi, te tako ovim projektom doprinese zaštiti tog kulturnog bogatstva.”