Putujte sa svojim digitalnim pretplatama: Zajednička izjava Evropske komisije, Evropskog parlamenta i bugarskog predsjedništva Vijeća EU

Bruxelles, 27. marta 2018.

Od 1. aprila 2018. nadalje Evropljani će moći pristupiti internetskom sadržaju na koji su pretplaćeni u svojoj zemlji gdjegod da se nalaze u EU. Potpredsjednik Evropske komisije Andrus Ansip, komesarka Mariya Gabriel, bugarski ministar prometa, informacijske tehnologije i komunikacija Ivajlo Moskovski te zastupnici u Evropskom parlamentu Pavel Svoboda i Jean-Marie Cavada dali su sljedeću izjavu:

Od 1. aprila, kamo god da putujete u EU, više nećete propuštati svoje najdraže filmove, TV serije, prijenose sportskih događaja, igre ni e-knjige na koje ste digitalno pretplaćeni kod kuće. Ta će se pravila primjenjivati na usluge koje se plaćaju, no i pružatelji besplatnih sadržaja mogu odabrati tu mogućnost. Od novih će pravila koristi imati i pružatelji internetskog sadržaja, jer više neće morati kupovati licencije za druga područja na koja putuju njihovi pretplatnici.

Uklanjanje ograničenja koja su sprečavala Evropljane da putuju s digitalnim medijima i pretplatama na sadržaj još je jedan uspjeh digitalnog jedinstvenog tržišta na korist naših građana nakon što je stvarno ukinuta naknada za roaming, u čemu potrošači diljem Evrope uživaju od juna 2017.

Naša nova pravila izravan su odgovor na nove oblike ponašanja i nove navike evropskih građana koji se služe novim tehnologijama. Primjerice, potrošnja za usluge pretplate na videosadržaje od 2010. do 2014. rasla je za 113 % godišnje, a broj korisnika od 2014. do 2015. za 56 % godišnje. Procjenjuje se da bi od prekogranične prenosivosti koristi moglo imati najmanje 29 miliona ljudi, odnosno 5,7 % potrošača u EU, a u budućnosti i mnogo više – do 72 miliona ljudi do 2020.

Osim toga, gotovo 60 % mladih Evropljana kaže da je to što mogu putovati sa svojim pretplatama važan čimbenik pri odabiru pretplate na internetske usluge. Sad prenosivost postaje stvarnost i time se taj problem rješava, a istodobno će se pružateljima usluga pomoći da povećaju broj pretplatnika.

Postizanje dogovora o prenosivosti odličan je rezultat bliske suradnje institucija EU s europskim poduzećima i dionicima i potpuno smo sigurni da će televizijske kuće i platforme iskoristiti ovu situaciju kao priliku da poboljšaju korisničko iskustvo. Danas smo učinili još jedan konkretan korak prema uspostavi uistinu jedinstvenog digitalnog tržišta i jedinstvenog europskog digitalnog društva, dostupnog svim našim građanima i profitabilnog za naša poduzeća.”

Pitanja i odgovori

Informativni članak

Europa.ba