Izjava Delegacije Evropske unije, Ambasade Italije, Misije OSCE-a i Ujedinjenjih nacija u Bosni i Hercegovini povodom Dana prava na istinu u vezi sa kršenjem ljudskih prava i dostojanstva žrtava

Na današnji dan 24. mart obilježava se Međunarodni dan prava na istinu u vezi sa ozbiljnim kršenjem ljudskih prava i dostojanstva žrtava.

Širom svijeta, održavaju se brojne inicijative u znak sjećanja na one koji su bili izloženi patnji i progonu kao i u znak odbijanja rata, nasilja i kršenja ljudskih prava kao sredstva za postizanje političkih ciljeva.

Uzimajući u obzir istoriju Bosne i Hercegovine, masovna stradanja i broj žrtava u konfliktu devedesetih godina, želimo ukazati čast nevinim žrtavama i onima koji u sebi jos nose ožiljke iz prošlosti.

Dok ih se sjećamo u ovom trenutku, takodje izražavamo jaku nadu da će se politički lideri Bosne i Hercegovine, uključujući političke partije, okupiti na ovaj poseban dan kako bi ukazali počast nevinim žrtavama svih vjera i pripadnosti. To bi bio znak uzajamnog priznavanja patnje jednih i drugih, neophodan korak ka uspostavljanju mostova iz podijeljene prošlosti,svih zajedno, gledajući u budućnost.

Danas se Delegacija Evropske unije u BiH, Ambasada Italije, zemlje predsjedavajuće OSCE–om u 2018.god., Misija OSCE-a u BiH i Ujedinjene nacije BiH zajedno sa ostatkom međunarodne zajednice, sjećaju žrtava u cijelom svijetu. Ostajemo spremni da se udružimo zajedno sa vodstvom i insitucijama Bosne i Hercegovine kako bismo obilježili slične prilike.

Europa.ba