POWER – Projekt za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Predstavljen novi projekat Evropske unije čiji je cilj da pomogne osobama sa invaliditetom da brže i lakše dođu do posla.

Projekat je predstavljen u četvrtak 15. marta u Sarajevu, gdje su se okupili predstavnici javnih institucija, nevladinih organizacija, udruga osoba s invaliditetom i predstavnici partnerskih organizacija. Projekat POWER će doprinijeti kreiranju boljeg okruženja za osobe s invaliditetom, osobito na području obrazovanja, zapošljavanja i podizanja javne svijesti.

Vršilac dužnosti šefa Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju u Delegaciji EU u BiH Gianluca Vannini izrazio je nadu da će projekat ukloniti stigmu o osobama sa invaliditetom.

Ovaj projekat će povećati mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom, i nadam se u potpunosti promijeniti način na koji se gleda na osobe sa invaliditetom. EU finansira ovaj projekat u okviru programa prekogranične suradnje između BiH i Crne Gore za period 2014.- 2020. Program omogućuje 7.6. milijuna eura za projekte vezane uz promociju mogućnosti zapošljavanja, turizma, kulturnog i prirodnog nasljeđa, te zaštitu životne sredine“, rekao je Vannini.

Sudionici info sesije su razmijenili iskustva i iznijeli konkretne prijedloge za kvalitetnu realizaciju projektnih aktivnosti. Naglasak je stavljen na izradu novih, profesionalnih kurikuluma za obrazovanje osoba s invaliditetom. Kroz projekat će se izraditi četiri nova kurikuluma za osposobljavanje odraslih osoba s invaliditetom, ali i četiri kurikuluma za neformalne obuke kojima će se ojačati profesionalne kompetencije osoba s invaliditetom. Projekat je predvidio i izradu interaktivne web stranice na kojoj će se naći sve relevantne informacije o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Sudionici info sesije su također diskutirali o sajmu za zapošljavanje osoba s invaliditetom, mogućnostima za pripravnički angažman u poduzećima i organizacijama, ali i o mjerama koje je potrebno provesti kroz javni sustav kako bi se olakšao i ubrzao proces zapošljavanja.

Projekat P.O.W.E.R. (Stvaranje novih za zapošljavanje osoba s invaliditetom) financira Europska unija, kroz IPA II Program prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 459.776 eura od čega Europska unija financira 390.800 eura. Projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznis start-up centar iz Bara. Projekt će trajati dvije godine i provodi se na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.