EU podržava opštine u BiH kako bi unaprijedile sistem ranog upozoravanja od nepogoda

U utorak 13. marta, ceremonijalnom primopredajom vrijedne opreme službama zaštite i spašavanja završen je jednogodišnji projekat „SAFE“, koji je finansiran sredstvima Evropske unije. Projekat „SAFE“ je bio teritorijalno fokusiran na općine Sanski Most i Oštra Luka s ciljem podrške opravku tih opština od katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Pored uposlenika službi zaštite i spašavanja, primopredaji su prisustvovali i najviši zvaničnici opštinskih organa.

Opštinske službe civilne zaštite su tom prilikom postale bogatije u pogledu sistema komunikacije (antene; repetitori; fiksne, mobilne i ručne radio stanice), opreme za zaštitu na vodi i pod vodom (čamac, ronilačka odijela te ostala oprema neophodna za ronjenje), instrumenata za brzu kontrolu ispravnosti vode (ph metri), vatrogastva (oprema za djelovanje u otvorenim i zatvorenim požarima) te ostale korisne opreme (lopate, sjekire, motorne pile, kosilice, agregat i pumpa za ispumpavanje vode). Također, Službi civilne i protupožarne zaštite Sanski Most doniran je visokosofisticirani dron s termalnom kamerom koji će pomoći toj instituciji u odgovoru na brojne prirodne nesreće, kao što su poplave, požari i zemljotresi.

Kroz projekat „SAFE“ donirana je i hidrološka stanica Agenciji za vodno područje rijeke Save s ciljem kontinuiranog praćenja nivoa vodotoka rijeke Blihe, jedne od pritoka rijeke Sane. Također, obnovljeni su i bibliotekarski fondovi za ukupno deset obrazovno-kulturnih institucija u tim općinama, doniranjem više od 3.000 knjiga.

Projekat „SAFE“ imao je i značajnu edukativnu komponentu s ciljem jačanja svijesti i podizanja znanja građana te subjekata šireg sistema zaštite i spašavanja u pogledu odgovora na prirodne i druge nesreće. U ukupno 27 mjesnih zajednica dostavljeno je 200 primjeraka procjene ugroženosti općina Sanski Most i Oštra Luka od pojedinih prirodnih i drugih nesreća te 2.000 vodiča o pravilnom postupanju tokom njih. Procjena razmatra stepen ugroženosti općina od zemljotresa, klizišta, poplava, požara, mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava te raspoložive općinske kapacitete za odgovor na te prijetnje.

S druge strane, u vodiču su predstavljena pravila postupanja prije, tokom i nakon tih prijetnji. Također, učenicima škola, kojima su obnovljeni bibliotekarski fondovi, predstavljeni su i uručeni kratki vodiči o pravilnom postupanju prije, tokom i nakon poplava.

Edukativni aspekt projekta „SAFE“ upotpunjen je seminarom na kojem su se predstavnici različitih općinskih ustanova upoznali o važnosti kriznog menadžmenta i sistema ranog upozoravanja te iskustvima Republike Hrvatske i Republike Srbije u odgovoru na poplave i požare.

Europa.ba