“Titiz i Džomet” u Stocu, muzeju na otvorenom

Učenici Prve osnovne škole “Stolac” uživali su u izvođenju pozitivne i dinamične pozorišne predstave o putovanju dva najbolja prijatelja – Titiza, jedne veoma škrte osobe i Džometa, koji ima potpuno suprotnu osobinu – širokogrudnost.

Ovo je bila prva u nizu pozorišnih predstava koje će, zahvaljujući podršci Eropske unije u okviru Evropske godine kulturnog naslijeđa, biti izvedene u osam gradova Bosne i Hercegovine.

Predstava “Titiz i Džomet” je dramaturška obrada narodne priče s prostora BiH i sama predstavlja kulturno naslijeđe koje je prošlo transformaciju od usmenog predanja preko pisane riječi do pozorišne predstave.

Predstava je odigrana u Šarića kući, nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovinu, čiju je obnovu, uz još nekoliko kulturno-istorijskih objekata u Stocu, u okviru Ljubljanskog procesa, finansirala Evropska unija 2012. godine.

Nakon predstave uslijedio je razgovor o kulturnom naslijeđu, njegovim oblicima kao i značaju koji ima za našu budućnost.

Učenici su pokazali da je za njih ova prilika bila mnogo više od uživanja u ovom vrlo dinamičnom i interaktivnom događaju. Neki su došli obučeni u narodnu nošnju a drugi su za ovu priliku pripremili veliki poster sa slikom stećka koji na neki način predstavlja i simbol Stoca.

Iako su se mnogi požalili na činjenicu da Stolac nema svoj muzej, uglas su izjavili da je njihov cijeli grad “muzej na otvorenom“.

Učenici su naglasili da je Stolac izuzetno bogat materijalnim kulturnim naslijeđem jer, kako je navela jedna od učenica, “imamo stećke koji su pod zaštitom UNESCO, mlinice, Stari grad Vidoški, praistorijski grad Daorson, Šarića kuću, staru džamiju…”

Evropska unija je 2018. godinu proglasila Evropskom godinom kulturnog naslijeđa tokom koje će biti pokrenut niz inicijativa i događaja širom Evrope s ciljem omogućavanja građanima da se više upoznaju i uključe u proces očuvanja i promocije kulturnog naslijeđa. Kulturno naslijeđe ima značajnu ulogu u izgradnji budućnosti Evrope i stoga je od iznimne važnosti da mladi, kao čuvari tog naslijeđa, aktivno učestvuju u obilježavanju Evropske godine.

Europa.ba