Tri ponude za posao nakon 13 godina nezaposlenosti

Petnaest kuhara i jedanaest konobara u Čapljini dobit će ponude za posao nakon što su stekli nove vještine i znanja kroz obuku koju je finansirala Evropska unija.

Predstavili su svoje vještine i dobili certifikate za završenu obuku u petak, 2. marta u Čapljini. Većina polaznika obuke bili su mladi nezaposleni ljudi, ali je među njima bilo i starijih osoba, koje nisu odustajale od potrage za boljim poslom.

Želio sam preuzeti kontrolu nad svojim životom i učiniti nešto korisno za sebe. Bitno je da čovjek nešto nauči i stekne sigurnost u sebe i svoje znanje. Za mene je ovo veliko iskustvo i proživljavam drugu mladost ,“ rekao je pedesetrogodišnji kuhar Zrinko Zelenika iz Čapljine, otac dvoje djece.

Zrinko je učestvovao u drugom ciklusu obuke zajedno sa 25 drugih osoba.

Njegova kolegica Lidija Tadić, majka tri kćerke, završila je obuku u prvom ciklusu, kada su 22 osobe dobile ponude za posao.

Ona je dobila tri ponude nakon treninga i veoma je sretna da ima posao nakon 13 godina nezaposlenosti.

“Zvuči nevjerovatno, imala sam priliku da biram, a do jučer sam mislila da nikada neću naći posao. Da sam morala sama platiti za ovu obuku, ne bih nikada uspjela, jer je ovo skupo i ne bih to sebi mogla priuštiti,” kaže Lidija uz osmijeh.

Prilikom uručenja certifikata, šef sektora za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH Gianluca Vannini čestitao je svim  polaznicima i izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima.

Kada smo odobrili finansiranje ovog projekta, cilj nam je bio stvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje životnog standarda građana BiH. Prezadovoljan sam kada vidim konkretne rezultate naše pomoći na terenu. Nastavljamo dalje sa projektom, kako u Čapljini, tako i u drugim gradovima u BiH“, rekao je Vannini.

Projekat “Uspostava centra za obuku i prekvalifikaciju Čapljina” finansira Evropska unija sa 194.400 eura, u cilju smanjenja nezaposlenosti i unapređenja tržišta rada. Tokom provedbe projekta, ukupno 150 osoba će proći kroz obuku i osposobljavanje, a 70 će biti zaposleno. Projekat provodi Asocijacija za regionalni razvoj REDAH u saradnji sa Službom za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona, Općinom Čapljina, Srednjom školom Čapljina, Bizz Solutions d.o.o., Turističkim klasterom i Turističkom zajednicom Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Lokalno partnerstvo Čapljina jedno je od 15 lokalnih partnerstava uspostavljenih u cijeloj zemlji u sklopu projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH”. Projekat vrijedan 4 miliona eura, koji finansira Evropska unija, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), ima za cilj obezbijediti prekvalifikacije za oko 2.000 ljudi i otvoriti novih 620 radnih mjesta u 22 općine.

Ovaj projekat dio je Programa EU za lokalni razvoj i zapošljavanje, koji Evropska unija finansira sa 19 miliona eura, u cilju smanjenja nezaposlenosti i poboljšanja životnog standarda u BiH.

Europa.ba