Mladi romski aktivisti za bolji život u lokalnoj zajednici

Mladi romski aktivisti diljem zemlje pokrenuli su inicijative koje su poboljšale život u njihovim lokalnim zajednicama. Evropska unija podržala je različite nevladine organizacije kroz projekat „Mladi Romi i Romkinje za prava i inkluziju” sa 350.000 eura.

Želja grupe mladih Roma iz tuzlanskog naselja Kiseljak da nešto više saznaju o svojoj historiji i tradiciji rezultirala je akcijom čišćenja lokalnog groblja. Ova priča je dokaz da za velike rezultate nisu neophodne konferencije niti velike riječi. Dovoljna je ideja, želja da se ona ostvari i podrška okoline.

Denis Mujić, mladi aktivista udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ ispričao je kako je realizovana ideja o obnovi i uređenju lokalnog romskog groblja u Kiseljaku.

Željeli smo saznati nešto više o našoj istoriji i tradiciji, kao i jeziku. Zbog toga smo razgovarali sa jednim starijim Romom u našem naselju. Njegove priče su nas inspirisale da počnemo obnovu našeg groblja koje se nalazi na samom ulazu u naselje i predstavlja prvu sliku o nama i našem naselju. Treba znati da samo u našem naselju djeluje pet romskih udruženja. Sjeli smo sa predstavnicima svih tih organizacija i rekli im: „Hajde da nešto uradimo zajedno“. Uspjeli smo ih ubijediti i preko njih animirati cijelu zajednicu. Rezultat naše inicijative je sada vidljiv svakome ko krene prema Kiseljaku”, ispričao je Denis Mujić.

Uspjeli su okupiti pet lokalnih romskih organizacija a počeli su sa 150 eura da bi na kraju skupili 3.000 za provedbu svoje inicijative.

Ovo je samo jedna od 30 inicijativa koje su realizovane u okviru projekta „Mladi Romi i Romkinje za prava i inkluziju”. Zajedničko za sve njih je da su potekle i da su ih realizovali mladi ljudi koji su uspjeli animirati i vršnjake u svojim lokalnim zajednicama da se uključe u realizaciju projekta

Inicijative su realizovane u Tuzli, Bijeljini, Donjem Vakufu, Vitezu, Prnjavoru, Travniku, Fojnici, Bosanskoj Krupi i Vukosavlju.

Mladi aktivisti su obnavljali kuće ugroženim porodicama i renovirali igrališta. Provedeno je i nekoliko infrastrukturnih projekata kao i humanitarnih kampanja.

Više žena, žrtava nasilja u porodici, osposobljeno je za izradu rukotvorina i na taj način im se pomoglo da sebi obezbijede egzistenciju. Održano je nekoliko edukativnih radionica na kojima se ukazivalo na probleme ovisnosti, značaj obrazovanja i slično.

Aktivizam nam je dao osjećaj da radimo nešto važno za našu zajednicu,” kazala je aktivistica iz Viteza Sara Delić, govoreći o motivaciji za učešće u ovom projektu.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldun Sinno uručio je 27. februara šest vaučera, u iznosu od po 500 eura za šest novih projekata.

Evropska unija računa na vas mlade. Znam da život mladih generalno nije lak, a još je teže mladima iz dijela populacije koja se nalazi u teškom položaju. Kroz političko djelovanje nastavljamo da pokazujemo da je romskoj populaciji potrebna podrška. Međutim, osim političkog djelovanja, potrebno je provoditi i inicijative na terenu. Od vas očekujemo da nastavite raditi u ovom pravcu, jer promjene i treba da dolaze iz lokalne zajednice,” istakao je Sinno.

Uređenje puta do lokalne zadruge u Tuzli, obnova kuća za romske porodice u Donjem Vakufu i Bijeljini, kupovina sportske opreme i izgradnja fudbalskog terena u romskom naselju u Vitezu, organizacija fudbalskog turnira u Travniku, te obnova objekta omladinskog udruženja u Prnjavoru su inicijative čija je buduća realizacija podržana sa po 500 eura.

Partneri i implementatori inicijativa u okviru projekta „Mladi Romi i Romkinje za prava i inkluziju“ su CARE International na Balkanu u saradnji sa domaćim udruženjima koja okupljaju romsku populaciju Bolja budućnost iz Tuzle i Otaharin iz Bijeljine.