Uključite se u promjene, gradite svoju budućnost

Grupa srednjoškolaca iz Kalesije, zajedno sa svojim profesorima, posjetila je 16. februara Delegacija EU u Sarajevu kako bi saznali više o Europskoj uniji i njenom prisustvu u Bosni i Hercegovini.

Pozdravljajući studente, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno je rekao: “Vjerujemo da je vaša budućnost u Europskoj uniji. Vi ne samo da ste okruženi zemljama EU, već ste u i dio EU.” Sinno ih je ohrabrio da se informišu o programima EU za razmjenu mladih, kao što je ERASMUS +, što je sjajna prilika za putovanje u druge zemlje i sticanje novih iskustava.

“Računamo na vas kao mlade građane ove zemlje. Vrijedno učite i uključite se u promjene,” dodao je Sinno.

Studenti su htjeli znati gdje se Bosna i Hercegovina nalazi u procesa evropskih integracija. Takođe su željeli znati više o vladavini prava i kako se ona može provesti, te postoji li mehanizam kojim bi se uticalo na političare kako bi se ubrzao proces integracija. Mladi su rekli da su zabrinuti zbog svoje budućnosti, ali su takođe spremni promijeniti stvari.

Kako je 2018. godine Evropska godina kulturnog naslijeđa, to je ujedno bila jedna od tema razgovora. Učenici su sa radošću predstavili rukotvorine koje su donijeli iz Kalesije kao dio kulturne baštine kao i umjetnička djela koja su napravili.

Prikazan je film “Kulturno naslijeđe – ključ za našu  budućnost”, koji je producirao EU info centar, a koji prikazuje spomenike kulturne baštine BiH, od kojih su neke i posjetili nakon prezentacije.

U proteklih šest mjeseci, predstavnici EU info centra i terenskih kancelarija su posjetili ili ugostili gotovo 40 osnovnih i srednjih škola diljem BiH i održali prezentacije za učenike o aktivnostima EU info centra i djelovanjem EU u BiH.

Europa.ba