Uloga ombudsmana u borbi protiv diskriminacije

Predstavnici ombudsmana za ljudska prava sa Zapadnog Balkana razmijenili su na regionalnoj konferenciji iskustva o ulozi institucija za zaštitu ljudskih prava u sudskom i upravnom postupku, te razgovarali o saradnji u rješavanju kršenja ljudskih prava i borbi protiv diskriminacije.

Dvodnevna regionalna konferencija “Razmjena najboljih praksi u rješavanju kršenja ljudskih prava sa posebnim fokusom na suzbijanju diskriminacije” održana je 15. i 16. februara u Sarajevu u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Vijeća Evrope “Jačanje ombudsmana za ljudska prava u borbi protiv diskriminacije”.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici institucija za ljudska prava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Bivše jugoslovenske Republike Makedonije. Uz njih su učestvovali i predstavnici pravosuđa, pravni stručnjaci i organizacije civilnog društva iz BiH, te predstavnici iz Jermenije i Turske kao posebni gosti.

Šef političkog i ekonomskog odjela Delegacije EU u BiH Jan Snaidauf osvrnuo se na Strategiju Evropske komisije za Zapadni Balkan i značaj vladavine prava u narednim godinama. Naglasio je da su ljudska prava i srodne oblasti suštinski važne za EU, a nacionalne institucije za ljudska prava i ombudsmani ključne institucije za praćenje ovih oblasti.

Neophodno je da institucija ombudsmana za ljudska prava u zemlji bude finansijski, proceduralno i politički nezavisna. To može predstavljati izazov u pogledu budžetskih resursa, ali je važno da prevaziđemo te izazove, kako bismo mogli prevazići probleme i u ovoj zemlji i drugim zemljama regije i kako bismo mogli napredovati na putu vladavine prava u sklopu evropskih integracija“, kazao je Snaidauf.

Šef ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefanek ukazao je na važnost ove konferencije za cijeli region.

Konferencija je osmišljena u cilju razmjene najboljih praksi iz cijelog regiona između nacionalnih institucija za ljudska prava. Drago mi je da će svi relevantni akteri iz društva učestvovati u radu ove konferencije”, izjavio Štefanek.

Govoreći o procedurama, ombudsman BiH Nives Jukić kazala je da ova institucija pokriva sve oblasti ljudskih prava.

Ne možemo utjecati na odluku o meritumu, a moje mišljenje je da to treba da ostane tako, jer je to institucija koja djeluje samo snagom argumenata i vlastitim autoritetom. Dozvolite da ova konferencija našim građanima pomogne da ljudska prava opstanu, jer ljudska prava su dio nas i ona pripadaju svima nama”, rekla je Jukić.

Ovaj projekat dio je zajedničkog programa EU i Vijeća Evrope “Horizontalni instrument za zapadni Balkan i Tursku” vrijednog 25 miliona eura. Horizontalna pomoć je trogodišnji program koji se primjenjuje od maja 2016. godine i cilj mu je pomoći vlastima u Jugoistočnoj Evropi da postignu veću usklađenost sa evropskim standardima u tri ključne oblasti: osiguranje pravde, borbu protiv ekonomskog kriminala, kao i borbu protiv diskriminacije i zaštitu prava ugroženih grupa.

U Bosni i Hercegovini je 1,82 miliona eura namijenjeno za tri projekta: Poboljšanje zaštite ljudskih prava za pritvorene i osuđene osobe; Jačanje ombudsmana za ljudska prava u borbi protiv diskriminacije i podrška Međunarodnoj posmatračkoj operaciji (IMO) u konačnoj procjeni procesa popisa stanovništva u BiH.

Europa.ba