Za razvoj BiH je neophodna pouzdana statistika

Statističke institucije igraju ključnu ulogu u razvoju održivog i pouzdanog statističkog sistema, kao i proizvodnji podataka u skladu sa standardima Evropske unije, istaknuto je na zvaničnom predstavljanju projekta “Podrška reformi statističkog sistema u Bosni i Hercegovini” u Sarajevu 16. februara.

Projekat finansira Evropska unija sa 1,5 miliona eura, a Statistika Danske će u partnerstvu sa četiri institucije u BiH raditi naredne dvije godine na proizvodnji statistika u BiH, koje će biti usklađene sa standardima EU.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark istakao je dugoročnu podršku EU razvoju statistike BiH, te važnost pouzdanih statističkih podataka za ekonomski razvoj zemlje.

“EU podržava razvoj statističkog sistema u BiH više od 15 godina, kroz nabavku informatičke opreme i pružanje tehničke pomoći koju su razvili i implementirali stručnjaci iz evropskih zemalja. Pouzdane statistike su preduslov za razvoj bilo kojeg društva, bilo koje zemlje i efikasnog djelovanja njihovih vlada”, istakao je Wigemark.

Projekat će težiti ka jačanju statističkog sistema u BiH kroz unaprjeđenje i razvoj institucionalnih kapaciteta u domenima ekonomskih i poslovnih statistika.

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić podsjetio je da su ovakve vrste projekata pomoć Evropske unije zemljama koje su na putu da postanu članice EU i istakao značaj projekta u harmonizaciji statistike u BiH sa evropskim standardima.

„Ovaj projekat će, između ostalog doprinijeti ispunjavanju obaveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao i daljem harmoniziranju zvanične statistike  BiH sa EU”, rekao je Jukić.

Ovaj “twinning” projekat će doprinijeti jačanju koordinacije nacionalnog statističkog sistema u BiH i omogućiti proizvodnju tačnijih i pouzdanijih statistika u različitim statističkim domenima kao što su: makroekonomija, poslovna, finansijska, poljoprivredna i socijalna statistika. Glavne oblasti koje pokriva ovaj projekat su regionalni računi, statistika platnog bilansa i stanja međunarodnih investicija, statistički poslovni registar, strukturna statistika poslovanja, cijene proizvođača u građevinarstvu i usluga i statistika turizma.

Europa.ba