Do novog zanimanja i posla uz pomoć Evropske unije

Jedanaest mladih nezaposlenih osoba je nakon obuke u kompaniji “Centrotrans Eurolines” dobilo nove poslove vozača, automehaničara i autoelektričara, zahvaljujući pomoći Evropske unije.

Od dvadeset nezaposlenih mladih ljudi, koliko je učestvovalo u obuci u sklopu Partnerstva Novi Grad Sarajevo, petnaest osoba sa srednjom stručnom spremom uspješno je završilo obuku, dok će četiri osobe sa visokom stručnom spremom biti na edukaciji još dva mjeseca.

Cilj obuke je omogućiti nezaposlenim osobama da u toku dva odnosno četiri mjeseca unaprijede i steknu dodatna znanja i vještine, koji će im omogućiti da odgovore zahtjevima poslodavaca.

U toku su još dva programa prekvalifikacije i to u informacionim tehnologijama i njezi tijela, koji će omogućiti zapošljavanje još najmanje 12 ljudi.

Lokalno partnerstvo u sarajevskoj općini Novi Grad jedno je od 15 uspostavljenih u cijeloj zemlji u sklopu projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH”. Projekat vrijedan 4 miliona eura, koji finansira Evropska unija a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), ima za cilj obezbijediti prekvalifikacije za oko 2.000 ljudi i otvoriti novih 620 radnih mjesta u 22 općine.

Do sada je u okviru projekta zaposleno više od 70 osoba, a radna mjesta se otvaraju u oblastima obrade drveta, metala, tekstila, kože, poljoprivrede, proizvodnje hrane, turizma, informacionih tehnologija, saobraćaja i poduzetništva.

Ovaj projekat dio je Programa EU za lokalni razvoj i zapošljavanje, koji EU finansira sa 19 miliona eura, u cilju smanjenja nezaposlenosti i poboljšanja životnog standarda u BiH.

Europa.ba