Ambasadori Francuske i Slovenije razgovarali sa građanima Šipova: Biti dio EU znači dijeliti iskustva i znanje

U okviru događaja pod nazivom “Pitajte ambasadora” („Ask the Ambassador“), koji je 6. februara u Šipovu organizovao EU Info Centar, ambasador Republike Francuske u BiH, Guillaume Rousson i ambasadorica Republike Slovenije u BiH, Zorica Bukinac govorili su o iskustvima svojih zemalja i promjenama koje im je članstvo u EU donijelo, te najboljim praksama koje bi BiH bile korisne u procesu pridruživanja EU.

Događaj je okupio preko 50 zainteresovanih građana, srednjoškolaca, studenata i predstavnika organizacija civilnog društva koji su imali priliku da saznaju kako je članstvo u EU poboljšalo živote mladih ljudi, studenata  u Francuskoj i Sloveniji i  kako je ono uticalo na obrazovanje, zapošljavanje i angažman mladih u tim zemljama.

Obraćajući se prisutnima, ambasador Republike Francuske Guillaume Rousson istakao je značaj usklađenosti obrazovnog sistema sa tržištem rada, kako bi mladi što prije došli do zaposlenja.

„Obrazovne institucije u Francuskoj razgovaraju sa poslodavcima i otvaraju studijske programe za zanimanja koja se traže na tržištu rada. Procjena je da se mladi ljudi trebaju što više praktično pripremiti za posao tako da u Francuskoj postoji dosta programa za sticanje prakse i stažiranje“, rekao je ambasador Republike Francuske Guillaume Rousson.

Ambasadorica Republike Slovenije Zorica Bukinac govorila je o najboljim praksama koje BiH može koristiti u procesu pridruživanja EU, ali i o pravima i obavezama koje dolaze sa članstvom u Evropskoj uniji.

„Npr. u oblasti obrazovanja, evropske institucije ne nameću i ne propisuju kako bi trebalo da izgledaju obrazovni sistemi zemalja članica, ali brojni EU programi su usmjereni na razmjenu iskustava i ideja čineći nas konkurentnijim“, rekla je ambasadorica Bukinac, i dodala da je formalno, institucionalno obrazovanje važno, ali da samo po sebi nije dovoljno u procesu zapošljavanja. „Poslodavci u EU izuzetno  cijene praktično iskustvo i vještine“ , pojasnila je ambasadorica .

Nakon izlaganja, ambasadora Francuske i Slovenije, okupljeni građani su imali priliku da sa njima direktno razgovaraju o temama koje ih interesuju.

EU info centar nastavlja seriju javnih razgovora sa ambasadorima zemalja članica EU tokom narednih mjeseci.  Derventa će 20. aprila ugostiti ambasadore Češke Republike i Ujedinjenog Kraljevstva, a 31. maja će ambasador Kraljevine Švedske posjetiti Zvornik.