Živjeti u kući dostojnoj čovjeka

Jasmin Osmanović, otac troje djeca iz sela Dolovi kod Zavidovića, ima novi stan. Njegova porodica je jedna od 140 romskih porodica širom Bosne i Hercegovine koje su dobile nove domove uz pomoć Evropske unije.

Ovo je nešto najbolje što mi se desilo  u cijelom životu. Godinama živim u šupi okružen pacovima i žoharima i svaki dan provodim u strahu da će se mi se djeca razboliti. Ja sam već umoran i bolestan, ali bih želio da moja djeca imaju krov nad glavom dostojan čovjeka“, kaže Jasmin.

Dok on govori, drugi ljudi koji su uz pomoć EU dobili nove domove, klimanjem glavom potvrđuju potresnu priču čovjeka koji i dalje ne vjeruje da će uskoro useliti u nov stan. Nije nikada posjedovao ništa novo i nikada se nije usuđivao sanjati o svom stanu.

Ovo je samo jedna od teških životnih priča koje je čula savjetnica za romska pitanja u Direkciji Evropske komisije za proširenje i politiku susjedstva Marta Garcia Fidalgo.

Ona je u četvrtak 1. februara, uz predstavnike projektnih partnera i lokalnih vlasti, prisustvovala primopredaji novih stanova za 12 romskih porodica u Zavidovićima.

Posjetila je i nekoliko romskih porodice u Kaknju i Zenici, koji su također dobili stanove u okviru Projekta „Akcija Roma“.

Sretna sam što sam danas s vama u Zavidovićima i što imam priliku uvjeriti se da  Evropska unija pruža konkretnu pomoć na terenu, i da može poboljšati život romskih porodica,” izjavila je Garcia Fidalgo.

Projekat u okviru kojega će 140 romskih porodica dobiti stanove, provodi se u 9 općina u BiH. Evropska unija ga finansira sa 2.5 miliona eura, a kofinansiraju lokalne vlasti.

Evropska unija je u okviru prve i druge faze Projekta Akcija Roma obezbijedila ukupno 5 miliona eura, čime će se značajno poboljšati uslovi života i socio-ekonomska uključenost ugroženih romskih porodica.

Tokom druge faze izgrađene su stambene jedinice u 9 ciljanih općina i gradova u BiH: Tuzla, Gračanica, Banovići, Kakanj, Zavidovići, Zenica, Bijeljina, Modriča i Brčko Distrikt BiH.

Europa.ba