Motivacijski dani: U ovoj zemlji ima dosta mogućnosti

Više od 200 učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele BiH učestvovalo je u „Motivacijskim danima“,koje je u protekla dva mjeseca organizovao EU Info Centar.

“Motivacijski dani” pomogli su mladim ljudima u donošenju jedne od najvažnijih životnih odluka, a to je odabir buduće profesije. Ovu odluku nije lako donijeti jer se suočavaju sa velikom dilemom, pokušavajući da pronađu ravnotežu između izbora da rade ono što vole i onoga što se traži na tržištu rada.

Stotinjak učenika se okupilo u zgradi Evropske unije 31. januara, gdje su tri najuspješnija motivacijska govora dobila nagradu koju im je uručio ambasador Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Obraćajući se ovim mladim ljudima, koji se nalaze na životnom raskršću, ambasador Wigemark je rekao: “Vi ste oni koji će biti građani Evropske unije. Nadam se da vam je i to motivacija. Svijet će biti puno drugačiji za dvadeset godina. Ako nešto očekujete a to se ne desi, to nije kraj svijeta. Ima dosta mogućnosti u ovoj zemlji. Radite ono što volite.“

Haris Bajramović iz Blagaja, Dijana Eremija iz Mrkonjić Grada i Ema Savanović iz Banja Luke troje su mladih ljudi koji su u svojim motivacijskim govorima prepoznali važnost ovog trenutka za njih ali i iskazali zrelost i nadu da će ih do uspješnog izbora budućeg zanimanja dovesti isključivo njihovo srce.

Motivacijski dani su okupili učenike osnovnih i srednjih škola iz Bijeljine, Brčkog, Ugljevika, Lopara, Mrkonjić Grada, Srpca, Priboja, Suvog Polja, Banja Luke, Blagaja, Mostara i Sarajeva koji su bili uključeni u profesionalna testiranja koje je proveo psiholog. Osim testiranja, bili su u prilici da se upoznaju i sa informacijama o određenim zanimanjima i trenutnim potrebama na tržištima rada u zemljama Evropske unije kao i u Bosni i Hercegovini.