Stotinu “Karti za posao u poljoprivredi” u Petrovcu

Stotinu nezaposlenih u Petrovcu dobilo je 31. januara “Karte za posao u poljoprivrede”, koje će im omogućiti učešće u programu obuke za proizvodnju lana, heljde, raži, spelte i prosa.

Šezdeset najboljih među njima dobit će i poticaj za uspostavljanje vlastite proizvodnje žitarica na jednom hektaru zemljišta, čime će postati samozaposleni. Lokalno partnerstvo Petrovac, koje je organizator  obuke, garantovat će otkup prinosa.

Lokalno partnerstvo Petrovac jedno je od 15 lokalnih partnerstava uspostavljenih u državi u sklopu projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH”, kojeg Evropska unija (EU) finansira sa 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO). Cilj projekta je prekvalifikacija skoro 2000 te zapošljavanjenajmanje 620 nezaposlenih osoba.

Korisnici programa ovog Partnerstva, koje EU finasira sa 180.000 eura, su nezaposlene osobe: žene, mladi, povratnici, dugoročno nezaposleni, nezaposleni bez kvalifikacija i poljoprivrednici čija su imanja stradala u poplavama 2014. godine, iz opština/općina Petrovac, Bosanski Petrovac, Drvar, Istočni Drvar, Ključ i Ribnik. Svi korisnici ovog programma su izabrani putem javnog poziva.

Šezdeset najboljih koji pokrenu vlastitu proizvodnju alternativnih žitarica i preregistruju svoja gazdinstva iz nekomercijalnih u komercijalna, biće uključeni u proizvodni lanac i očekuje se da će za potrebe prerađivačke industrije proizvoditi oko 50 tona žitarica godišnje.

Uz Opštinu Petrovac, koja je vođa aktivnosti Partnerstva, članovi Partnerstva su opštine Bosanski Petrovac, Drvar, Istočni Drvar, Ključ i Ribnik, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo, Banja Luka College, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, Zavod za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona, Poljoprivredna zadruga Klekovača, Žitoprodukt 2012 d.o.o. i Udruženje GEA.

Projekat Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini dio je Programa EU za lokalni razvoj i zapošljavanje, koji EU finasira sa 19 miliona eura, u cilju smanjenja nezaposlenosti i poboljšanju životnog standarda u BiH.