Mladi cyber-detektivi u borbi protiv nasilja

“Budi cyber-detektiv” naziv je online kviza u kojem je učestvovalo 850 tinejdžera iz osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini. Tako su pomogli stručnjacima da razviju online edukativnu aplikaciju za borbu protiv nasilja nad djecom.

Neki od tih mladih cyber-detektiva danas su u Sarajevu dobili nagrade i poklone u EU Delegaciji u Sarajevu tokom zvaničnog predstavljanja projekta “Razvoj smjernica za prevenciju nasilja nad djecom u BiH prilagođenih djeci”. Projekat, koji Evropska unija finansijski podržava, provodi MFS-EMMAUS u saradnji sa UNICEF-om.

Edukativna aplikacija je kreirana u obliku online kviza ali i u obliku pogodnom za upotrebu u nastavi u školama.

“Aplikacija motivira djecu da ne trpe nasilje, da ga prijave i budu oni koji će reći ‘Zaustavimo nasilje i prijavimo ga’. Tu su i procedure kojima djeci želimo reći šta se dešava u slučaju kad je neko izložen nasilju, ko će mu pružiti pomoć i biti uz njega dok traje ukazivanje pomoći”, kazala je Amela Efendić iz MFS-EMMAUS

Vršilac dužnosti šefa Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH Gianluca Vannini istakao je da je cilj projekta omogućiti djeci mehanizme zaštite i dati im prave adrese na koje se mogu obratiti u slučaju nasilja.

Više o projektu i aplikaciji na stranici MFS-EMMAUS.

Europa.ba