BiH trebaju mediji s transparentnim vlasništvom

Novinari, urednici i vlasnici medija i drugi medijski djelatnici zalažu se za transparentno vlasništvo i finansiranje medija te uređivanje oglašivačkog prostora u BiH.

Inicijativa za zakonsko uređenje ove oblasti pozdravljena je tokom prve stručne debate pod nazivom “U potrazi za boljom regulacijom transparentnosti vlasništva i finansiranja medija iz javnih budžeta”, a koja je održana 26. januara ove godine u Sarajevu u okviru projekta “Mediji i javni ugled”.

Ova oblast nije zakonski regulisana, ocijenila je generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić, dodavši da je “urušavanje novinarske etike i kvalitete novinarstva kao i slabljenje funkcije javnog interesa samih medijskih kuća“ posljedica takvog stanja.

Voditelj projekta u Delegaciji Evropske unije u BiH Vladimir Pandurević kazao je da su rezultati ovog projekta jako važni jer “javni interes u medijima nije definisan nijednim strateškim dokumentom”.

Politička savjetnica u Uredu specijalnog predstavnika EU Jasna Jelisić podsjetila je na posljednje izvještaje Evropske komisije o napretku BiH, koji pitanje pitanje transparentnosti u medijskom sektoru tretiraju kao jedno od ključnih.

„Izjveštaji su između ostalog dali i preporuke vlastima u Bosni i Hercegovini da ovo pitanje što prije razmatraju, a u nekoliko navrata je naglašeno da će ovo pitanje biti i predmet razmatranja prilikom davanja Mišljenja Evropske komisije na aplikaciju BiH za članstvo u EU”, kazala je Jelisić.

Profesorica Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Lejla Turčilo naglasila je da je potrebno vratiti vezu između kvalitetnih medija i građana koji ih znaju prepoznati.

„Pravo je građana da imaju pristup tačnim, objektivnim i fer informacijama, ali i da poznaju mehanizme uticaja onih kojih kreiraju takve informacije“, rekla je Turčilo.

Konzorcij koji provodi projekat zagovara donošenje zakona u cilju dostizanja standarda EU u reguliranju koncentracije i transparentnosti medijskog vlasništva. Cilj donošenja ovih zakonskih rješenja je sprečavanje sukoba interesa, podizanje vrijednosti medijskog tržišta i održivosti medija kroz transparentnu dodjelu javnog novca.

Zakonska rješenja trebala bi doprinijeti i sprečavanju zloupotreba u navedenim oblastima, unaprijediti medijski integritet, poticati zakonit rad medija i stvarni medijski pluralizam.. Predviđeno je i da zakonski prijedlozi sadrže propise o monitoringu primjene zakona kao i mehanizme sankcija.

Projekat “Mediji i javni ugled” finansira Evropska unija i provodi konzorcij koji čine Udruženje BH novinari, Mediacentar Sarajevo, Vijeće za štampu u BiH i nevladina organizacija JaBiHEU.

Europa.ba