U potrazi za stabilnim i pristojnim poslom: EU i ILO Program partnerstva počinje stvarati radna mjesta u BiH

Emir Slatina postavlja ploču od pleksiglasa na CNC (kompjuterska numerička kontrola, eng. Computer Numerical Control) mašinu i iščitava mjere ploče Alenu Čamiću, koji ove parametre unosi u kompjuter koristeći program za programiranje CNC mašina.

Ovaj i drugi zadaci u proizvodnji vanjskih reklamnih panoa od pleksiglasa koristeći CNC tehnologiju novi su za obojicu. Oni su dva od pet korisnika projekta Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini (LEP), koji su prošli kroz program prekvalifikacije i od 1. decembra 2017. godine imaju posao.

Kažu da im mnogo znači to što su dio projekta i što su sada zaposleni;  Alen je bio nezaposlen dvije godine, a Emir godinu i pol i obojica imaju porodice koje trebaju izdržavati.

Evropska unija (EU) finansira LEP projekt sa 4 miliona eura u nastojanju da pomogne u poboljšanju životnog standarda i vođenju lokalnog razvoja i zapošljavanja u zemlji kroz povećanje zapošljivosti skoro 2.000 ljudi i stvaranje najmanje 620 novih radnih mjesta u 22 opštine; LEP projekt je dio šireg EU Programa za lokalni razvoj i zapošljavanje kojeg EU finansira sa 19 miliona eura.

Partnerstvom do zapošljavanja

Alen (39) i Emir (31) su bili među deset nezaposlenih, koji su pohađali tromjesečni program obuke za operatere i programere CNC mašina, koji je provelo Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo – a jedno je od 15 takvih partnerstava koji su sredstvima Evropske unije uspostavljeni kroz ovaj projekt.

Alen je mehaničar, a Emir magistar mašinstva. I pored toga, obojica su bili dugoročno nezaposleni, jer njihove vještine nisu bile potrebne na tržištu rada.

Ja sam skoro 18 godina radio za GRAS (gradsko saobraćajno preduzeće) kao mehaničar. Onda je tome došao kraj i zadnje dvije godine sam bio nezaposlen,” kaže Alen, koji je oženjen i ima trogodišnjeg sina.

Međunarodna organizacija rada (ILO), agencija koja provodi projekt, razvila je LEP kako bi pomogla ljudima poput Alena i Emira da dobiju dostojanstven posao kroz pružanje podrške reformi lokalnih tržišta rada i usklađivanju ponude i potražnje za radnom snagom. To se postiže kroz uspostavljanje, pružanje tehničke podrške i savjetovanje partnerstava koja uključuju opštine i gradove, obrazovne institucije, službe za zapošljavanje, nevladine organizacije i poslodavce koji skupa rade na prevazilaženju prepreka za lokalni razvoj i zapošljavanje.

Alan i Emir su već imali koristi od ovakvog pristupa lokalnom razvoju koji podržava EU. Partnerstvo Novi Grad Sarajevo, je u njihovom slučaju, analiziralo  vještine koje su potrebne lokalnim poslodavcima, te je pomoglo nezaposlenima da razviju ove vještine pružanjem odgovarajućih programa prekvalifikacije.

Motivacija za prekvalifikaciju

Korisnici projekta, koji pripadaju ugroženim kategorijama stanovništva uključujući dugoročno nezaposlene, se biraju putem javnih poziva.

Kada sam se prijavio na javni poziv koji je izdala Općina Novi Grad Sarajevo, bilo mi je bitno da budem primljen na obuku i da dobijem priliku da se dokažem. Meni je 39 godina, ali u meni ima još puno snage, elana i želje za dostojanstvenim radom, što mnogi do sada nisu vidjeli niti prepoznali,” kaže Alen.

Moj problem je bio što su svi moji poslovi bili nestabilni. Neka od preduzeća za koja sam radio nisu dobro poslovala, a neki poslodavci su odbijali moje prijave za posao uz napomenu da sam prekvalifikovan. Ja sam već imao određeno iskustvo u programiranju CNC mašina, ali nisam radio kao operater i mislio sam da će mi to pomoći u nalaženju stabilnog posla, pa sam se prijavio za obuku kako bih dobio i taj certifikat,” dodaje Emir, koji je kao i Alen oženjen i ima šestomjesečnu kćerku.

Sa porodicama koje treba izdržavati, Alenu i Emiru je bio potreban posao i mimo toga im nije bila potrebna nikakva druga motivacija da se prijave i učestvuju u programu obuke. “Mi smo se trudili da budemo najbolji tokom obuke, kako bi smo što prije došli do posla,” kaže Alen, dok Emir klima glavom u znak odobravanja.

Zapošljavanje

Od 1. decembra 2017. godine, prvih pet korisnika projekta imaju poslove; Alen i Emir u Cebosu, preduzeću koje je član Partnerstva Novi Grad Sarajevo, a ostala tri korisnika zaposleni su  u njegovim partnerskim preduzećima.

Ali ovo nije kraj zapošljavanja za ovo Partnerstvo. Jedan od učesnika obuke je odlučio pokrenuti svoje preduzeće, dok je još dvoje korisnika već imalo intervjue za posao. Pored ovoga, Partnerstvo Novi Grad Sarajevo provodi još tri programa prekvalifikacije u saobraćaju, informacionim tehnologijama i njezi tijela kroz koje će se  zaposliti još najmanje 12 ljudi.

U međuvremenu, 14 drugih partnerstava aktivno provode programe prekvalifikacije u obradi metala, drveta, hrane i tekstila, poljoprivredi, poduzetništvu i turizmu koji će uskoro uroditi zapošljavanjem još 600 korisnika projekta.

Europa.ba