Romske porodice u Modriči uselile u nove stanove

Ključevi deset novih stambenih jedinica predati su romskim porodicama u Modriči u ponedeljak, 18. decembra 2017. godine. Emrah Osmanović sa porodicom prvi put u životu useljava u stambenu jedinicu koja pruža sve uvjete za život. “Zahvaljujem se donatoru i svima koji su nam obezbijedili krov nad glavom. Novi stanovi za nas predstavljaju novi početak”, rekao je presretni Osmanović.

Stambene jedinice su izgrađene u okviru projekta Akcija Roma II, kojeg je finansirala Evropska unija u iznosu od 2.5 miliona eura i kofinansirale lokalne vlasti.

„Drago mi je što sam danas ovdje u ime Evropske unije i što možemo predati ključeve korisnicima. Već smo predali ključeve za 46 porodica na različitim lokacijama u zemlji. Ovaj projekat se nastavlja a njegova vrijednost je 2,5 miliona eura. Istakao bih veoma kvalitetnu saradnju sa opštinom Modriča, sa načelnikom i zamjenikom jer bez njih ovaj projekat ne bi bio uspješno realizovan“, rekao je vršilac dužnosti šefa Operativnog odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Europske unije u BiH Gianluca Vannini.

„Koristim ovu priliku da se zahvalim Evropskoj uniji, organizacijama Hilfswerk Austria International i ASB koji su pomogli provođenje ovog projekta. Nastojaćemo nastaviti saradnju sa Evropskom unijom i svim donatorima koji mogu pomoći riješiti socijalna pitanja kada je u pitanju romska populacija”, izjavio je zamjenik načelnika Nikola Savić.

Projekat Akcija Roma će značajno poboljšati uslove života i socio-ekonomsku uključenost 140 ugroženih romskih porodica u 9 ciljanih općina/gradova u BiH (Tuzla, Gračanica, Banovići, Kakanj, Zavidovići, Zenica, Bijeljina, Modriča, Brčko Distrikt BiH).

Do sada je izgrađeno 56 stambenih jedinica, a obnovljene su ukupno 72 stambene jedinice. Projekat implementira Hilfswerk Austria International, u partnerstvu sa Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB) i udruženjem Kali Sara – RIC.

„Saradnjom i zajedničkim naporima Evropske unije, lokalnih vlasti, lokalnih i međunarodnih nevladinih organizacija možemo doći do ovakvih rezultata i pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija“, istakao je regionalni direktor za jugoistočnu Evropu – Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland (ASB) Elmir Bojadžić.

Modriča je jedna od devet lokalnih administracija u projektu koja snažno podržava socijalnu inkluziju Roma. Opština aktivno učestvuje u implementaciji projekta sa sufinansiranjem u iznosu od 10.000 KM, kao i zemljištem za izgradnju, svim potrebnim dozvolama, i priključcima na infrastrukturu.

Europa.ba