Federica Mogherini priredila radnu večeru sa premijerima Zapadnog Balkana

Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjske poslove i politiku sigurnosti/potpredsjednica Evropske komisije, je u ponedjeljak 18. decembra priredila  neformalni sastanak sa premijerima Zapadnog Balkana kako bi razgovarali o situaciji u regionu, a posebno o mogućnostima unapređenja evropskih integracija u 2018.godini.

Premijer Albanije, Edi Rama, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić, premijer Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Zoran Zaev, premijer Kosova, Ramush Haradinaj, premijer Crne Gore, Duško Marković i premijerka Srbije, Ana Brnabić ponovili su svoju punu posvećenost  nastavljanju rada na procesu integracije u Evropsku uniju.

Kao što je jasno potvrđeno ove godine, uključujući i od strane Vijeća EU u martu kao i u obraćanju predsjednika Junckera o stanju Unije u septembru ove godine, 2018. godina će pružiti jedinstvenu priliku regionu da napravi odlučujuće korake u procesu EU integracija, pod uslovom da se najveći prioritet daje neophodnim reformama, a posebno vladavini prava, pravdi i osnovnim pravima.

Sa novom dinamikom u politici proširenja EU i šansom da se postigne značajan napredak u čitavom regionu, visoka predstavnica je naglasila potrebu da svi partneri Zapadnog Balkana ubrzaju suštinske reforme kako bi opravdali očekivanja svojih građana i preduzeli konkretne korake ka integraciji u EU.

Učesnici su naglasili svoju duboku opredeljenost i interes za jačanje saradnje i dobrosusjedskih odnosa i promovisanje regionalnog razumijevanja. U tom kontekstu naglašen je značaj trenutnih razgovora između predsjednika Hashima Thaçija i Aleksandra Vučića za napredak u dijalogu koji je omogućila Evropska unija za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

Europa.ba