E4U u Mostaru: studenti vjeruju da mogu doprinijeti pozitivnim promjenama u BiH

Ambasador EU u Bosni i Hercegovini Lars Gunnar-Wigemark razgovarao je sa studentima ekonomskih fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta „Džemal Bijedić“ o perspektivi mladih u zemlji, na predstavljanju projekta EU for You – E4U.

Studenti su ambasadoru postavili veliki broj pitanja i izrazili svoja mišljenja o načinima na koji se može unaprijediti situacija u zemlji, uslovima koje BiH mora da ispuni kako bi se pridružila EU, kao i prilikama za stručno usavršavanje i stažiranje kroz različite programe Evropske unije.

Ambasador Wigemark je naglasio kako su mladi ključna pokretačka snaga pozitivnih promjena u zemlji. „Želja nam je čuti studente i stavove koje imaju o svojoj državi i životu, kao i razmišljanja u vezi sa Evropskom unijom. Moram priznati da sam impresioniran kvalitetom, ambicijama i pozitivnim stavovima studenata, uprkos generalno negativnoj atmosferi u samoj državi“ izjavio je ambasador.

Od 120 prisutnih studenata, većina njih izjasnila se u korist ostanka u BiH i iskazalo uvjerenje da u budućnosti mogu doprinijeti pozitivnim promjenama.

E4U Info dani održavaju se na 14 javnih univerziteta i fakulteta u BiH kako bi se predstavio projekat EU for You. U okviru projekta kojeg Evropska unija provodi već drugu godinu, studenti dodiplomskih studija će, uz pomoć svojih akademskih mentora i eksperata na projektu, raditi na izradi kampanja javnog informisanja kroz koje će predstaviti percepciju mladih u vezi sa socio-ekonomskim reformama, a posebno u oblastima obrazovanja, zapošljavanja i poduzetništva.

Do sada, Info dani su održani u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci, Bihaću, Mostaru i na Palama, a slijedi predstavljanje projekta u Bijeljini i Tuzli.