Budućnost BiH grade oni koji donose teške odluke

U narednim danima, izabrani dužnosnici Bosne i Hercegovine donose važnu odluku kako osigurati moderne autoputeve i lokalnu putnu infrastrukturu. Nesporno je da je po ovom pitanju vođena žučna diskusija, kako i priliči modernoj demokratiji. Zahvaljujući tome, konačni prijedlog uzima u obzir zabrinutosti mnogih strana i donosi značajno poboljšanje u smislu transparentnosti i sigurnosti u korištenju sredstava.

Europska unija čvrsto vjeruje da je najbolje donijeti tešku odluku koja donosi dugoročne rezultate poput novih autoputeva, unaprjeđenja lokalnih puteva, izvoza, rasta i radnih mjesta kako se BiH bude kretala na svom europskom putu. Jednostavno rečeno, BiH se treba povezati sa svojim budućim partnerima za potrebe međusobne trgovine i napretka. A njeni partneri su sa svoje strane osigurali preko jedne milijarde eura kako bi pomogli BiH da se pokrene. Vrijednost ovog iznosa jednaka je iznosu povećanih akciza za period od 12 do 15 godina. Nadamo se da će izabrani bh. dužnosnici uzeti ove činjenice u obzir. Ovo pitanje je sada preraslo u važan trenutak za BiH.

Budućnost BiH grade oni koji su sposobni vidjeti dalje od uskopolitičkih interesa i koji donose teške odluke. Na to su se obavezali svi vodeći politički lideri i stranke sa potpisivanjem Pisane izjave o opredjeljenju za provođenje reformi u februaru 2015. godine. Građani u BiH zaslužuju da ih zastupaju oni koji na umu imaju njihove najbolje interese i budući prosperitet, a sve stranke su se već ranije usaglasile da se ovi interesi najbolje ostvaruju što bržim napretkom na europskom putu.

Europa.ba