Ambasador Wigemark zvanično otvorio zgradu Osnovnog i Okružnog suda u Banja Luci

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambassador Lars-Gunnar Wigemark otvorio je utorak 5. decembra u Banja Luci novoizgrađenu zgradu Osnovnog suda i obnovljenu zgradu Okružnog suda . Radove je finansirala Europska unija u iznosu od 2.830.000 eura.

Izgradnja Osnovnog suda i obnova Okružnog suda u Banja Luci predstavljaju trajne napore EU za povećanje učinkovitosti pravosuđa i osiguranje odgovarajućih usluga za sve građane BiH. Oba suda su sada u potpunosti rehabilitirana i pružaju izvrsne radne uslove za zaposlenike.

Ambasador Wigemark je naglasio da je ovaj projekat dio programa EU koji pomaže modernizaciju sudova i tužilaštava širom zemlje te da je učinkovito, neovisno i profesionalno pravosuđe jedan od ciljeva EU u BiH. “Do sada je više od 20 miliona eura sredstava IPA-e uloženo u rehabilitacijske i građevinske radove u 13 sudova i 7 tužilaštava širom zemlje. Novi arhivi, nove sudnice, klima uređaji, uredi za suce i stručne saradnike predstavljaju puno bolje uslova za ljude koji rade na jačanju vladavine prava u BiH”, rekao je Wigemark i dodao “Međutim, to nije dovoljno za osiguranje vladavine prava. Ovo što vidite je samo infrastruktura, a sada je treba ispuniti suštinski važnim sadržajem, a to je posao sudstva. Stoga pozivam suce, tužioce i ostalo osoblje da rade profesionalno i samostalno na usluzi svim građanima.

Nakon službenog otvaranja dvaju sudova, ambasador Wigemark je zajedno sa predsjednikom Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Milanom Tegeltijom,  predsjednikom Osnovnog suda u Banja Luci Milenkom Milekićem, predsjednicom Okružnog suda u Banja Luci Marijom Aničić-Zgonjanin i drugim gostima posjetio prostorije oba Suda.

Projekat “Izgradnja / obnova Osnovnog i Okružnog suda u Banja Luci” finansirala je EU i dio je šire pomoći EU za izgradnju, rekonstrukciju i modernizaciju tužilaštva i sudova širom BiH u okviru podrške Evropske unije na jačanju vladavine prava.

Europa.ba