Studenti Ekonomskog fakulteta i Akademije umjetnosti u Banja Luci ugostili ambasadora Wigemarka

Članovi prošlogodišnjeg pobjedničkog tima projekta za mlade ‘EU for You – E4U‘ danas su bili domaćini ambasadoru Evropske unije u BiH Lars-Gunnaru Wigemarku koji je posjetio Banja Luku povodom predstavljanja ovog projekta. Na samom početku razgovora sa studentima Ekonomskog fakulteta i Akademije umjetnosti, ambasador Wigemark izrazio je oduševljenje činjenicom da je gotovo svih 150-tak studenata na pitanje da li žele ostati da žive u svojoj zemlji po završetku studija odgovorilo potvrdno.  

Jako sam sretan da vidim da ima toliko mladih ljudi u ovoj zemlji koji su željni znanja i prilike za rad.  Mi iz Delegacije EU u BiH, sa svoje strane činimo sve da vam za to pružimo prilike, kroz ovaj i druge projekte koji su namjenjeni studentima.  Na vama je da iskoristite ove šanse i da svojim angažmanom budete pokretačka snaga za promjene u zemlji i kreairate društvo u kojem svi žele živjeti,” poručio je ambasador Wigemark.

Projekat je počeo Info danima na 8 javnih univerziteta u BiH, a koji predstavljaju priliku za upoznavanje i razgovor sa studentima i mladim ljudima, te za najavu ostalih aktivnosti projekta.

U okviru ovog projekta, studenti dodiplomskih studija sa 14 javnih univerziteta i fakulteta iz BiH će, uz pomoć svojih akademskih mentora i eksperata na projektu, raditi na izradi javnih kampanja koje ilustriraju percepciju mladih o socio-ekonomskim reformama, posebno u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i poduzetništva.

Ovo je bio četvrti info dan u okviru projekta ‘E4U’, a naredni info dani će se održati u Bihaću, Bijeljini, Mostaru i Tuzli.