Komesar Hahn u BiH: Konkretni rezultati su jedini put naprijed

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johannes Hahn, danas se u Sarajevu susreo sa ključnim političkim predstavnicima u Bosni i Hercegovini kako bi ponovno istakao posvećenost posvećenost Evropske unije pružanju podrške zemlji na njenom putu ka EU, i razgovarao o provedbi neophodnih reformi i mjera.

Uoči ove važne posjete, komesar Hahn istakao je jedini način za napredovanje u procesu EU integracija jeste postizanje konkretnih rezultata u provedbi reformi. To uključuje i mjere predviđene Reformskom agendom, otvaranje novih radnih mjesta, ojačavanje vladavine prava, te unapređenje kvaliteta i učinkovitosti javne uprave.”

Komesar Hahn se susreo sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, članovima Predsjedništva Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, kao i predstavnicima svih glavnih političkih stranaka koje su potpisale Izjavu o opredjeljenosti zajedničkom radu u procesu EU integracija u februaru 2015. godine. Komesar je također otvorio novu zgradu Tužilaštva BiH u Sarajevu, koja je izgrađena uz finansijsku podršku EU. Ovo je dio finansijske podrške EU u iznosu preko 50 miliona eura namjenjenom sektoru pravde u BiH u proteklih 15 godina.

“Otvaranje ove zgrade izraz je stalnim nastojanjima EU da unaprijedi pravosuđe u cijeloj BiH, tako da se osiguraju adekvatne usluge za sve građane Bosne i Hercegovine i to putem zaštite njihovih prava, a posebno u zastupanju onih najranjivijih. Vladavine prava je u srcu pristupnog procesa Evropske unije. Stoga kredibilitet zahtjeva za članstvo većinom ovisi o postojanju neovisnog, odgovornog, profesionalnog i učinkovitog pravosuđa,” rekao je komesar Hahn na ceremoniji otvaranja.

Tokom različitih sastanaka, komesar Hahn razgovarao je sa političkim liderima o brojnim hitnim pitanjima za evropski put zemlje, uključujući dostavljanje odgovora na Upitnik, postizanje dogovora u vezi sa strategijama na nivou cijele zemlje, kao i potrebi za usvajanjem seta zakona o akcizama.

Europa.ba