Mladi državni službenici će donijeti novi pogled na regionalne i evropske integracije

Pet mladih državnih službenika iz BiH će se ove nedjelje pridružiti svojim kolegama u regionalnom programu obuke i razmjene koji finansira EU. U EU Info centru u Sarajevu organizovan je događaj 30. novembra, uoči njihovog odlaska.

 “Gledamo na vas kao na mlade ljude ali i kao državne službenike koji će ovu zemlju voditi prema Evropskoj uniji. Vi ste dio nove dinamike u regiji i veselim se onome što ćete donijeti iz ovog iskustva”, izjavio je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, obraćajući se mladim državnim službenicima BiH, koji se pridružuju programu Evropske unije za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu ove godine.

Adnan Tatar iz Ureda Vlade FBiH za evropske integracije, Faris Godinjak iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirela Omerović iz Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, Selma Ilijazović iz Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona i Duško Masleša iz Direkcije za evropske integracije su pet mladih profesionalaca iz Bosne i Hercegovine koji će se u decembru ove godine priključiti programu Evropske unije za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu.

Mladi profesionalci će biti dio grupe od 30 drugih profesionalaca koji dolaze iz zemalja Zapadnog Balkana. Program je pokrenut 2016. godine i imao je vrlo pozitivan uticaj na poboljšanje dva temeljna procesa pristupanja EU na Zapadnom Balkanu – reformi javne uprave (PAR) i regionalne saradnje.

Ovaj četverosedmični program obuke održaće se u Francuskoj i Belgiji. Po završetku programa edukacije, mladi profesionalci će učestvovati u regionalnoj razmjeni u trajanju od dvije sedmice u javnoj upravi  države korisnice WB6 / IPA II.

Program Evropske unije za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu provodi British Council.

Za više informacija o programu posjetite: http://Eu4wb6.com/

Europa.ba