EU posvećena inkuziji Roma u BiH: Prava manjina od suštinske važnosti za proces pristupanja EU

EU ostaje čvrsto opredijeljena inkluziji Roma kao suštinskom preduslovu procesa pristupanja Evropskoj uniji, naglasio je ambasador Lars-Gunnar Wigemark tokom događaja posvećenom projektima inkluzije Roma koji su provedeni u Bosni i Hercegovini.

Akteri vlasti, nevladine organizacije, međunarodni partneri i direktni korisnici različitih projekata za pitanja Roma koje je finansirala EU okupili su se 20. novembra u Delegaciji EU u Sarajevu kako bi po prvi put zajedno proslavili romsku kulturu u BiH, te se osvrnuli na postignuća projekata, kao i preostalih izazova po pitanjima inkluzije Roma, napuštanja škole i stambenih uslova.

U svojoj dobrodošlici, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark je iskoristio priliku da ponovo naglasi posvećenost EU pravima Roma i manjina u procesu pristupanja zemlje Evropskoj uniji. Od 2007. godine, Evropska unija je obezbijedila oko 100 miliona eura kroz Instrument za pretpristupnu pomoć za podršku inkluziji i integraciji Roma u zemljama u procesu proširenja, istakao je ambasador Wigemark. Od tog iznosa, preko 6 miliona eura je izdvojeno za Bosnu i Hercegovinu.

„Znamo da su u ovoj zemlji, kao i u mnogim dijelovima Evrope, Romi među najisključenijim grupama i da žive u lošim socioekonomskih uslovima – suočavajući se sa predrasudama, netolerancijom i socijalnom isključenošću na dnevnoj osnovi. Ovaj događaj nas sve podsjeća da je Evropska unija opredijeljena i spremna da pomogne da se poboljša sveukupan položaj Roma ovdje u Bosni i Hercegovini,“ rekao je ambasador Wigemark, naglašavajući da i bh. vlasti treba da unaprijede svoje napore, uključujući kroz zapošljavanje, obrazovanje, te učinkovitu provedbu Zakona o zabrani diskriminacije BiH.

Tokom informativnih sesija koje su organizovane u Delegaciji EU, korisnici projekata i predstavnici romske zajednice su pozvani da podijele svoje priče i razmišljanja o najtežim izazovima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom životu.

„Kada sam krenula ovim putem znala sam da ću se morati boriti sa mnogim predrasudama u društvu. I romska zajednica je očekivala mnogo. Izbjegla sam ranu udaju, išla sam u školu. Danas, uz podršku roditelja, i unatoč svemu, studiram psihologiju i želim da gradim karijeru,“ istakla je Admira Biberović, studentica psihologije i predsjednica Udruženja „Euro Rom“ iz Tuzle na prezentaciji “Mladi romski lideri u akciji” – LYRA grupe.

„Odrasla sam na ulici ali sam se izborila za drugačiji život. Moje iskustvo je najbolji primjer koliko žena iz tradicionalne romske porodice može postići. Danas sam zaposlena u Udruženju Roma u Bijeljini. Volim svoj posao i pomažem drugim ženama da pronadju svoj put,“ istakla je Fatima Džanić, iz bijeljinskog Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin”, na prezentaciji projekta “Mladi Romi za prava i inkluziju” kojeg provodi Care International.

Jednodnevni događaj su organizovali Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH s ciljem prikazivanja kontinuiranog rada i podrške Evropske unije procesu inkluzije Roma, prije svega kroz poboljšavanje uslova za život Romskih porodica. Događaj je otvorila pjevačica Željka Katavić izvedbom pjesme “Nana Toha“, a posjetioci su imali priliku i pogledati dvije izložbe fotografija koje su dokumentovale romski identitet i životne priče korisnika stambenih projekata za Rome koje je finansirala EU.

U periodu koji prethodi obilježavanju Dana ljudskih prava, aktivnosti vezane za prava manjina će se nastaviti na Minority Fest-u u Sarajevu, koji je pod pokroviteljstvom specijalnog predstavnika EU u BiH. Minority Fest će 22. novembra biti otvoren na Akademiji likovnih umjetnosti izložbom fotografija Nihada ‘Nine’ Pušije koji dokumentuje romski identitet u Jugositočnoj Evropi, a završiti će konferencijom o društveno-političkom učešću nacionalnih manjina u BiH koja će se održati 5. decembra 2017. u prostorijama Delegacije EU.

Europa.ba