Brexit: Evropska komisija pozdravlja odluku 27 država članica EU o premještanju agencija sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu

Brisel, 20. novembra 2017.

Evropska komisija pozdravlja današnji dogovor, postignut na sastanku Vijeća za opće poslove (u formatu predviđenom članom 50.), o premještanju Evropske agencije za lijekove (EMA) u Amsterdam i Evropskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) u Pariz. Obje agencije trenutačno imaju sjedište u Londonu.

Premještanje tih dviju agencija izravna je posljedica, i prvi vidljivi rezultat, odluke Ujedinjenog Kraljevstva o istupanju iz Evropske unije, koja je objavljena na sastanku Evropskog vijeća 29. marta 2017. EMA i EBA su regulatorne agencije od ključne važnosti za djelovanje jedinstvenog tržišta EU i imaju važnu ulogu u odobravanju lijekova, odnosno regulaciji banaka. Nužno je osigurati njihovo nesmetano i neprekinuto funkcioniranje i nakon marta 2019.

Današnje glasanje temeljilo se na kriterijima koje su utvrdili predsjednik Jean-Claude Juncker i predsjednik Donald Tusk te potvrdili čelnici država ili vlada 27 država članica na sastanku Evropskog vijeća (u formatu predviđenom članom 50.) održanom 22. juna 2017. Evropska komisija je 30. septembra dostavila objektivnu procjenu ponuda koje je primila od država članica.

Sljedeći koraci: Evropska komisija će poduzeti sve potrebne pravne korake tako što će izraditi zakonodavne prijedloge o izmjeni uredbi o osnivanju tih dviju agencija, a koji će biti strogo ograničeni na pitanje premještanja. Komisija i Vijeće složili su se da daju prioritet postupanju s tim zakonodavnim prijedlozima, čime će se osigurati neprekinuto funkcioniranje agencija tokom tog procesa. Komisija će pozorno pratiti proces premještanja te će, ako to bude potrebno i u okviru svoje nadležnosti, pružiti podršku agencijama, među ostalim u pitanjima povezanima s budžetom EU, pravilima o javnoj nabavi i kadrovskim pitanjima.

Kontekst

Odluka o premještanju EMA-e i EBA-e bila je u nadležnosti vlada 27 država članica. To pitanje nije dio pregovora o istupanju, nego je o njemu raspravljalo isključivo 27 država članica Evropske unije.

Dodatne informacije

Odluka o postupku premještanja agencija EU koje se trenutačno nalaze u Ujedinjenom Kraljevstvu (uključujući kriterije)

Europa.ba