EU pomaže u zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Mostaru

Promocija socijalnog poduzeća VedriMo koje zapošljava 3 osobe s invaliditetom održana je 6 novembra u Mostaru, u okviru projekta “O.P.T.I.O.N.” (Prevladavanje predrasuda i promocija novih alata za profesionalnu integraciju osoba s posebnim potrebama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori) koji financira Europska unija.

U poduzeću VedriMo je u okviru projekta koji ima za cilj integrisanje i zapošljavanje osoba s posebnim potrebama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, ukupno obučeno 9 osoba za rad u plasteničkoj proizvodnji povrća i presadnica.

Vršilac dužnosti šefa Operativnog odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Delegacije Europske unije u BiH Gianluca Vannini, kazao da je u kontekstu Europske unije, posljednjih godina evidentan povećani interes za socijalno poduzetništvo širom Europe, istakavši sve priznatiju ulogu koje socijalno poduzetništvo može imati u rješavanju određenih pitanja u društvu i kao poticaj inkluzivnom razvoju.

Danijela Kegelj, predsjednica Udruge Vedri osmijeh istaknula je kako su u  poduzeću uposlene tri osobe s invaliditetom, a devet njih je dosada prošlo obuku. “Neizmjerna je važnost otvaranja socijalnog poduzeća, jer je to jedna poruka ne samo njima da mogu, već i društvu da oni mogu,”kazala je Kegelj. Dodala je kako je analiza tržišta pokazala da su upravo poljoprivreda i ekološka proizvodnja oblasti u kojima mogu sudjelovati osobe s invaliditetom i koje bi realno mogle proći na tržištu.

Projekt „O.P.T.I.O.N.” financira Europska unija, kroz IPA Program prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 136,970.70 EUR, od čega EU financira 99,000.00 EUR. Projekt provode udruga Vedri osmijeh i Caritas Barske nadbiskupije, u suradnji sa Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih “Ivan Pavao II.”, Caritasom BiH i Udruženjem paraplegičara Bar. Sufinanciranje u iznosu od 33.470,70 EUR je osigurao Caritas Italiana. Projekt se provodi od 25.07.2015. do 25.11.2017 u Bosni i Hercegovini, odnosno 25.01.2018. u Crnoj Gori.

Europa.ba