Drugi sastanak Pododbora SSP-a između EU i BiH za trgovinu, carine i oporezivanje

Predstavnici Evropske komisije (Komisija) i Bosne i Hercegovine (BiH), sastali su se u Sarajevu 24.10.2017. godine kako bi razgovarali o razini provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usklađivanju propisa BiH s pravnom stečevinom EU u području trgovine i industrije, carina i oporezivanja. Sastankom su supredsjedali, za EU, gospodin Georg Ziegler iz Generalnog direktorata Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, a za Bosnu i Hercegovinu, gospodin Dragan Milović iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U području slobodnog kretanja roba, EU je pozdravila odluku Vijeća ministara BiH o imenovanju članova Vijeća za standardizaciju BiH, te pozvala BiH da žurno okonča postupak usvajanja koji se odnosi na članove Vijeća za mjeriteljstvo. EU je pozvala sve vlasti da se konstruktivno angažiraju na razradi dugo očekivane državne strategije o infrastrukturi kvaliteta potrebne za napredak u poglavlju pravne stečevine koja se odnosi na slobodno kretanje roba.

U području poduzetništva i industrijske politike, EU je preporučila da BiH razradi državne strategije u područjima politike malih i srednjih poduzeća, industrijske politike i turizma. EU je također pozvala BiH da ubrza stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH ukidanjem potrebe za dvostrukom registracijom ili za osnivanjem podružnice u drugom entitetu za poduzeća koja žele biti ekonomski aktivni na području cijele BiH. EU je pozdravila činjenicu da je BiH ratificirala Ugovor o pristupanju programu COSME za mala i srednja poduzeća, te podstakla BiH da što prije počne sudjelovati u tom programu.

U području oporezivanja, EU je pozdravila uvođenje elektronskog podnošenja prijava PDV-a za velika poduzeća, te najavu da će ubrzo biti uveden elektronski potpis.  EU je također pozvala BiH da pristupi Protokolu Svjetske zdravstvene organizacije za eliminaciju nezakonite trgovine duhanskim proizvodima. U području carina, EU je podstakla BiH na usvajanje odredbi potrebnih za provedbu novog zakona o carinskoj politici BiH. EU je primila na znanje najnovije aktivnosti na uvođenju kompjutoriziranog sistema provoza preko teritorija BiH do sredine 2018.

U području trgovine, EU je pozdravila činjenicu da je Protokol o prilagodbi SSP-a nakon pristupanja Hrvatske EU stupio na snagu 1.2.2017. godine. Potvrdila je da su ranije obustavljene trgovinske povlastice, date BiH putem takozvanih „autonomnih trgovinskih mjera“, ponovno uvedene. EU je naglasila da BiH 66% svoje vanjske trgovine ostvaruje sa EU, te da je bosanskohercegovački izvoz u EU porastao za 52% nakon zaključenja SSP-a/Privremenog sporazuma između EU i BiH 2008. godine. S obzirom na stalno i alarmantno smanjenje izravnih stranih ulaganja u BiH, EU je zatražila od BiH da poduzme mjere za privlačenje izravnih stranih ulaganja kroz provedbu Reformske agende i Programa ekonomskih reformi.

EU je ponovno pozvala BiH da žurno uskladi svoju šemu za male pivare s pragom koji je određen u pravnoj tečevini EU (200.000 hl). EU je izrazila svoju snažnu podršku želji BiH da se pridruži Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), te je pozdravila usklađivanje Zakona o unutarnjoj trgovini FBiH s pravnom stečevinom EU, što je jedan od važnih uvjeta za pristupanje WTO. EU je pozvala BiH da, nakon odluke donesene na samitu u Trstu, žurno imenuje svog koordinatora za Regionalni ekonomski prostor (ERA).

Europa.ba