Mladi ponudili rješenja od sto metara

  • POSAO BEZ STRANKE!
  • SREĆA JE ČISTA VODA!
  • USKLAĐIVANJE UDŽBENIKA SA NASTAVNIM PLANOM!
  • STOP RADU NA CRNO!
  • ŠKOLSKE KUHUNJE SA ZDRAVOM HRANOM!
  • KRENI OD SEBE!

Upravo ta rješenja su 4. novembra, na događaju u organizaciji Delegacije EU u BiH, pod nazivom „Metar problema – sto metara rješenja“ u Sarajevu i Banja Luci ponudili osnovci, srednjoškolci, studenti i građani okupljeni u nevladine organizacije iz Sarajeva, Banja Luke, Kaknja, Zenice, Brčkog, Prijedora, Bihaća, Bijeljine, Visokog, Teslića, Kotor Varoši. Za probleme sa kojima se susreću svakodnevno, ispisali su svoja rješenja na stotinu metara platna.

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, napisao je prvi problem „okoliš“ i tako dao zadatak učenicima osnovnih škola koji su dali svoja rješenja za problema zaštite okoliša. Srednjoškolci i studenti su odgovarali na pitanja obrazovanja i zapošljavanja a nevladine organizacije i studenti su davali rješenja problema korupcije.

„Drago mi je da čujem kako mladi ljudi iz cijele BiH žele svoju zemlju bez korupcije, sa boljim okolišem, obrazovanjem i zapošljavanjem“, rekao je ambasador Wigemark. On je ohrabrio lokalne političare da pokušaju češće čuti glasove mladih ljudi.

U Grudama će učenici i studenti svoja rješenja ponuditi u subotu, 11. novembra u gradskom parku. Platna sa odgovorima će nakon ovih događaja biti izložena u prostorijama EU Info centra i EU info kancelarija/ureda u Banja Luci, Mostaru i Brčkom.

Europa.ba