Drugi sastanak Pododbora SSP-a između EU i BiH za poljoprivredu i ribarstvo

Predstavnici Evropske komisije (Komisija) i Bosne i Hercegovine (BiH) sastali su se u Sarajevu 25.10.2017. kako bi razgovarali o provođenju SSP-a i približavanju propisa u zemlji sa pravnom stečevinom Evropske Unije u oblasti poljoprivrede i ribarstva, uključujući sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna pitanja.

Sastankom su kopredsjedali g. Georg Ziegler ispred Generalnog direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije i g. Dušan Nešković ispred Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH.

Na sastanku se diskutiralo o koracima napravljenim u oblasti poljoprivrede. Komisija je ponovila da BiH mora intenzivnije raditi na jačanju institucionalnih kapaciteta, koordinacije i pravnog okvira u ovoj oblasti acquis-a. Komisija je pozdravila rad na Strateškom planu ruralnog razvoja za cijelu BiH te pozvala sva odgovorna tijela vlasti da ubrzaju proces njegovog usvajanja. Komisija je skrenula pažnju na činjenicu da će za ovaj sektor biti dostupna značajna sredstva EU, uključujući za oblast sigurnosti hrane, veterinarska i fitosanitarna pitanja, pod uslovom da strategija bude usvojena do kraja 2017. godine.

Komisija je ponovo pozvala BiH da prevaziđe zastoj po pitanju poljoprivrednog popisa koji traje već nekoliko godina. Pozdravila je i finalizaciju državnog zakona o vinu, te izrazila očekivanja da će zakon biti uskoro usvojen, kao i da će entitetski zakoni uskoro biti usaglašeni. Komisija je pozdravila napredak postignut u vezi sa pravilnikom o geografskim oznakama te pozvala BiH da završi proces usvajanja. Također je pozvala na usvajanje državnog zakona o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji, te podsjetila da je preostalo da se usaglase informacioni sistemi u poljoprivredi širom BiH.

U oblastima sigurnosti hrane, veterinarskih i fitosanitarnih pitanja, Komisija je ponovo pozvala BiH da usvoji paket državnih zakona o sigurnosti hrane i veterinarstvu. Komisija je primila k znanju da BiH namjerava podnijeti zahtjev za dozvolu za izvoz pasteriziranog svježeg mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Komisija je pozdravila generalno dobar nivo vakcinacije protiv bolesti kvrgave kože u BiH. Komisija je također pozdravila pristupanje BiH Međunarodnoj konvenciji o zaštiti novih biljnih sorti (Konvencija UPOV).

Politike ribarstva također se moraju uskladiti širom zemlje, te sa acquis-em u cilju povećanja potencijala proizvođača iz BiH za izvoz u EU. Komisija je pozvala BiH na potpisivanje Malteške deklaracije MedFish4Ever o saradnji i održivom razvoju ribarstva za sve priobalne države na Mediteranu, koje je ranije najavljeno.

Europa.ba