EU donirala 3013 knjiga školama u BiH

U periodu od 17. do 19. oktobra 2017. godine, 3013 knjiga je dodijeljeno deset obrazovnih ustanova u Sanskom Mostu i Oštroj Luci u okviru projekta pomoći opštinama da unaprijede sistem ranog upozoravanja i podršku oporavku od poplava – SAFE, kojeg finansira Evropska unija.

U znak zahvalnosti, škole su organizirale događaje i priredbe o ekologiji i zaštiti okoliša. Također, svečanim primopredajama su prisustvovali i predstavnici opštinskih službi civilne zaštite, te drugih subjekata sistema zaštite i spašavanja.

Prvog dana, 17. oktobra, izvršena je primopredaja za tri osnovne škole u Oštroj Luci kojima su donirane ukupno 1234 knjige. Knjige su donirane sljedećim  školama: „Petar Škundrić“, „Josif Pančić“ i Desanka Maksimović“. Primopredaji je prisustvovalo rukovodstvo škole, dok su učenici organizirali razne događaje, te diskutovali  o ekologiji i važnosti zaštite prirodnog okoliša.

Drugog dana ceremonijalne primopredaje, 18. oktobra, donirano je oko 610 knjiga za tri obrazovne ustanove u Sanskom Mostu, odnosno OŠ „Fajtovci“, OŠ „Skender Kulenović“, i OŠ „Mahala“. Drugi dan primopredaja je okončan posjetom JU „Narodna biblioteka“ koja je kroz projekat „SAFE“ dobila 221 knjigu. Svečanoj primopredaji je prisustvovala direktorica te ustanove, kao i njeni najbliži saradnici.

Zadnji dan primopredaja bio je rezervisan za škole koje su pretrpjele najveće štete tokom majskih poplava iz 2014. godine. Osnovnoj školi „Prva sanska škola“, najstarijoj školi u Sanskom Mostu koja je osnovana davne 1886. godine, uručena je 541 knjiga. Primopredaji knjiga prisustvovalo je rukovodstvo škole zajedno sa učiteljima i nastavnicima, kao i roditelji učenika koji su organizirali tematske priredbe o ekologiji i čišćenje školskog dvorišta.

Osnovnoj školi „Hasan Kikić“ donirana je 221 knjiga. Ceremonijalnoj primopredaji prisustvovalo je rukovodstvo škole, dok su učenici organizirali brojne tematske priredbe o ekologiji i zaštiti okoliša kojima je prisustvovao veliki broj roditelja. Također, učenici su učestvovali i u čišćenju školskog dvorišta.

Posljednja svečana primopredaja je izvršena u JU „Mješovita srednja škola“. Toj školskoj ustanovi donirano je 186 knjiga. Primopredaji prisustvovalo je rukovodstvo škole, a učenici su organizirali kulturno-zabavni program.

Projekat “Pomoć opštinama da unaprijede sistem ranog upozoravanja i podrška oporavku od poplava – SAFE” finansira Evropska unija u vrijednosti od 195.000 eura, a implementira ga Centar za sigurnosne studije.

Europa.ba