Povratničke porodice uselile u prvu novoizgrađenu zgradu u okviru Regionalnog stambenog programa u BiH

Ključevi stanova za devet porodica u prvoj, novoizgrađenoj zgradi u okviru podprojekta BiH3 Regionalnog stambenog programa za lokalnu integraciju izbjeglica i interno raseljenih lica u BiH, uručeni su u utorak 31. oktobra 2017. godine. Zgrada ima devet stanova, veličine od 30 do 50 m2, a nalazi se u centru Ustikoline, u neposrednoj blizini općine, pošte, škole, ambulante i drugih javnih sadržaja.

Podprojekt BiH3 se odnosi na izgradnju ukupno 512 stanova, u 19 općina širom zemlje, uključujući i Distrikt Brčko. Radovi napreduju dobro, a gradnja je u tijeku na 8 lokacija, što će do kraja 2017. godine rezultirati završetkom 105 stanova. Ostatak stanova će se završiti 2018. godine.

Sreća obitelji koje se danas useljavaju je najveća nagrada za sve zajedničke napore koje smo uložili u ovaj projekt. Suradnja Ministarstva, lokalne uprave i donatora RHP rezultirala je ovim velikim uspjehom,“ izjavila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac i dodala „Do sada je gotovo 400 stambenih jedinica završeno. Do kraja ove godine bit će izgrađeno i / ili rekonstruirano gotovo 300 novih stambenih jedinica, a sljedeće godine bit će isporučeno oko 1000 novih kuca. I danas su sa nama ovdje kolege iz regiona i svi mi zajedno svaki pojedinačni uspjeh slavimo kao zajednički. To je konkretan način osnaživanja dobrosusjedskih odnosa i doprinos pomirenju i stabilnosti u regionu, a što je preduslov napretka na planu evropskih integracija.“

Šef političkog i ekonomskog sektora Delegacije Evropske unije u BiH Jan Šnaidauf je naglasio predanost Evropske unije Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja i istakao da je EU ovdje kako bi pomogla Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji i obezbijedila bolju budućnost za njene građane, uključujući i korisnike Programa. ˝EU je ovdje da pomogne. Ukupna pomoć Europske unije u Programu regionalnog stambenog zbrinjavanja u BiH iznosi 49 milijuna eura, što će osigurati trajno stambeno zbrinjavanje gotovo 2.500 domaćinstava u 72 lokalne zajednice. Istovremeno, od iznimne važnosti je da ciljane općine osiguraju adekvatne društveno-ekonomske uslove, kako bi se olakšao održivi povratak najranjivijih korisnika i njihova integracija u lokalne zajednice˝, rekao je Snaidauf.

U okviru potprojekta BiH3 Regionalnog stambenog programa, pored Općine Foča u FBiH, u entitetu Federacija BiH višestambene zgrade izgradit će se u Goraždu i Bosanskom Petrovcu (po 20 stanova),  Ilidži (18 stanova), Jajcu (7 stanova), Olovu (16 stanova), Pale-Prača (6 stanova), Tuzli (54 stana) i Zenici (62 stana). Ovaj potprojekat provodi se i u sljedećim općinama/gradovima entiteta Republika Srpska: Prijedor (82 stana), Banja Luka (48 stanova), Bijeljina i Derventa (po 30 stanova), Gradiška (32 stana), Bileća i Brod (po 15 stanova), Vlasenica (20 stanova) i Foča (12 stanova). U Brčko Distriktu BiH izgradit će se 2 zgrade sa ukupno 16 stanova.

Vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u Bosni i Hercegovini. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od 230 miliona eura, te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora te podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.

Europa.ba