Deklaracija visoke predstavnice u ime Evropske unije povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, 2. novembra 2017.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, Evropska unija odaje priznanje radu novinara na razotkrivanju zloupotrebe ovlasti, korupcije i kršenja ljudskih prava, te propitivanju uvriježenih ideja, pri čemu se često izlažu riziku od zastrašivanja, nasilja i smrti. Nezavisni i slobodni mediji su temelj participativne i pluralističke demokratije, te omogućavaju pozivanje vlada na odgovornost za njihov rad.

Napad na novinare predstavlja napad na demokratiju i pluralistička društva. Pristup informacijama ima cijenu: novinari se i dalje progone, zatvaraju ili čak ubijaju, ne samo u oružanim sukobima već i u vrijeme mira, uključujući i zemlje Evropske unije, čemu smo nažalost posvjedočili prije svega nekoliko sedmica. Nasilje nad novinarima i medijskim akterima nije samo napad na žrtvu, već i način da se javnosti ograniči pristup različitim informacijama i idejama kako putem interneta, tako i kroz tradicionalne kanale komunikacije.

Evropska unija će se i dalje služiti svim odgovarajućim instrumentima vanjske politike i finansijskim instrumentima kako bi povećala kvalitetu novinarstva, pristup javnim informacijama i slobodu izražavanja. Ima i ključnu ulogu u finansiranju Evropskog centra za slobodu tiska i medija (ECPMF) te pruža ciljanu zaštitu putem programa za branioce ljudskih prava.

Najoštrije osuđujemo ubistva, nasilje, zastrašivanje te uznemiravanje novinara i drugih medijskih aktera. Očekujemo od državnih vlasti da poštuju svoje međunarodne obaveze, te da štite novinare od svih vrsta zastrašivanja, prijetnji i nasilja bez obzira na to dolaze li od vladinih, pravosudnih, vjerskih, ekonomskih ili kriminalnih organizacija. Za svako bi potencijalno ubistvo, zlostavljanje, prijetnju ili napad usmjerene protiv novinara, bilo da dolazi od državnih ili nedržavnih aktera, trebalo odmah provesti učinkovitu i nezavisnu istragu u cilju krivičnog gonjenja i privođenja pravdi počinitelja tih zločina. Nekažnjavanje tih zločina udar je na demokratiju i temeljna prava poput slobode izražavanja.

Europa.ba